Ook in onze regio is er de Met campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. GGD Zuid-Holland Zuid en Alzheimer NL vragen daarmee aandacht voor het voorkomen van dementie. Wat kun je zelf doen? Het advies luidt: blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig.

We worden gemiddeld steeds ouder in Nederland. Dat betekent helaas ook dat het aantal mensen met dementie flink toeneemt. Dementie is een ziekte in de hersenen die elke dag om veel aandacht vraagt. Veel huishoudens in Nederland hebben of krijgen hiermee te maken. Die kans is zelfs zo groot dat 1 op de 5 mensen dementie krijgt. Met een gezonde levensstijl kun je deze kans met 40 procent verlagen.

Pillen om dementie te voorkomen of te genezen bestaan nog niet. Maar je kunt zelf wel veel doen om de kans dat je dementie krijgt flink te verkleinen. Daarom die campagne ‘We zijn zelf het medicijn’.

Meer weten?
Naar mate je ouder wordt, ga je steeds vaker wat vergeten. Is dat iets om je zorgen te maken? Meestal is dit onschuldig. Toch kunnen geheugenproblemen een eerste teken van (ouderdoms)dementie zijn. Dementie herkennen? Lees de meest voorkomende symptomen van dementie.

Wat kun je zelf doen? Een gezonde leefstijl helpt om de kans op het krijgen van dementie met wel 40% te verkleinen. iedereen tussen 40 en 75 jaar zou zich dat bewust moeten zijn. Op de website van ‘We zijn zelf het medicijn’ vind je veel info en tips om voldoende te bewegen, nieuwsgierig te zijn en gezond te eten. Met die drie adviezen kan iedereen – stapje voor stapje – zijn leefstijl verbeteren.