Kunstwerk Trudy Kunkeler (foto: Gertjan Kleinpaste)

Aan de Hugo de Grootlaan staat een kunstwerk van Trudy Kunkeler. Het zijn vijf stapels boeken (keramiek) die Hugo de Groot met pijn in het hart achterliet toen hij in zijn boekenkist Slot Loevestein ontvluchtte. Dat verhaal inspireerde deze kunstenares. Het inspireert via078 aan een aantal Dordtenaren te vragen welk boek zij juist meenemen in de vakantieperiode en welke boekentips zij voor de bezoekers van ‘Via078’ hebben.

Deze keer de leestips van Vincent Bek, de uitbater van de ‘Lachende Monnik’ op de Voorstraat West. Voor het café staat altijd een bord met een door Vincent geschreven gedichtje over een actueel nieuwsfeit. Hij opent overigens over een tijdje een tweede café, aan het Spuiplein. Dat gaat ‘TOP!’ heten; genoemd naar de bekende Dordtse schrijfster en toneelrecensente Top Naeff (1878-1953).
TOP! wordt een café waarin Vincent de liefde voor de wielersport en literatuur samenbrengt. Een huiskamer vol met boekenkasten, bankstellen en salontafels. Ik kan niet wachten!

Over de boeken in zijn vakantiekoffer schrijft hij onze redactie: “Een echte vakantie voor mij zit er niet in dit jaar, bij een weekendje weg vind ik het heerlijk om ‘Goed naar omstandigheden’ te lezen van Cindy Hoetmer. Zij beschrijft in dit boek zo mooi het leven in Coronatijd en wat ze daarin meemaakte. In dit boek leer je de schrijfster goed kennen en alles wat haar bezig houdt, dit met veel humor.”

Op dit moment leest Vincent het boek van Arjen van Veelen: ‘Rotterdam, een ode aan de inefficiëntie’, uitgegeven door De Correspondent. Een prachtige reportage over een geboren en getogen Rotterdammer, die na een lang verloop weer terugkomt in zijn stad en zich samen met zijn vrouw er zich vestigt. Hierin lijkt Rotterdam een mooie stad om in te wonen, maar dat is schijn. De echte Rotterdammer wordt verjaagd door de geldzucht van de projectontwikkelaars en het gemeentebestuur. Er worden duurdere woningen gebouwd voor buitenstaanders en er wordt te weinig gebouwd voor diegene die de stad hebben opgebouwd, mensen die er al jaren wonen waarvan hun huizen worden gesloopt en waarvan er te weinig terugkomen.

Vincent schrijft ons verder: “Dan staan er nog 2 parels in de kast, ik raad niet aan om ze mee te nemen op vakantie want het zou zo maar extra kosten voor overgewicht van de koffer met zich meebrengen. Toch ga ik er aan beginnen: Totaal en Totaal2 van Marcel van Roosmalen, het eerste boek met zijn beste reportages, deze reportages zijn geschreven op een manier waarin alle details naar voren komen, van Annemarie Jorritsma die van een dijk valt tot aan de volgers van Pim Fortuyn de zogenoemde ‘Pimmels’. Droog en doorspekt met humor.
Totaal2 is zijn nieuwste parel met columns (mini-reportages) altijd de spijker op zijn kop en heb je geen zin om te lezen? Dan zijn er nog de QR-codes die je kunt scannen om het verhaal te horen, ideaal voor mij als ik bezig ben om te verbouwen in mijn nieuwe café TOP!”

Een favoriete schrijver heeft Vincent niet. “Om de boeken van mijn vriend Michiel Eijsbouts heb ik dubbel gelegen van het lachen, IJsvrij en DZMVVOA zijn 2 heerlijke boeken als je van woordgrappen houdt”, schrijft hij. Het zal verder opgevallen zijn, dat ik Marcel van Roosmalen hoog heb zitten als schrijver. Daarnaast Simon Carmiggelt, Cindy Hoetmer, Midas Dekkers en Jules Deelder. Ik zal mij als nieuwe Dordtenaar nog wel moeten inlezen in Buddingh en Top Naeff. Laten we daar dan ongevraagd twee tips voor Vincent aan toevoegen: de biografie over het leven van Jan Eijkelboom: ‘Nooit het hele hart‘, geschreven door Kees van ‘t Hof. Natuurlijk ook ‘Dichter bij Dordt‘ de door Jan Huijser geschreven biografie van Cees Buddingh’. Als we dan toch de biografieën induiken, dan ook maar mijn persoonlijke favoriet: ‘In de man zit nog een jongen‘. de biografie van Willem Wilmink onder wiens portret ik in Café Het Bolwerk in Enschede graag een Duvel dronk. Elsbeth Etty schreef deze prachtige biografie.