Dordrecht is van oudsher een stad van beeldende kunstenaars en is dat nog altijd. Denk maar aan de beroemde, Dordtse leerlingen van Rembrandt, zoals Samuel van Hoogstraten, van wie het Dordrechts Museum onlangs een zeer bijzonder schilderij heeft verworven. Denk aan de indrukwekkende tentoonstelling In het licht van Cuyp, vorig jaar. Cuyp, de man waarvan menig toerist, en ik vrees ook menig Nederlander, abusievelijk denkt dat het een Amsterdammer is, vanwege de Aelbert Cuypmarkt aldaar. Denk ook aan het immer actieve Pictura, waar afgelopen zaterdag een boeiende en veelzijdige groepstentoonstelling werd geopend met werk van Bertha Haak, Roeland Zijlstra, Petra Noordkamp en Ton van Dalen (te zien tot en met 30 juli op de Voorstraat 190).

Dordrecht heeft er kort geleden weer een, naar mijn mening zeer getalenteerde, beeldend kunstenares bij gekregen in de persoon van Leonie (Lé) Holshuijsen, die kortgeleden met vlag en wimpel afstudeerde aan de kunstacademie in het Belgische Arendonk. Ik had het genoegen om de tentoonstelling van geslaagden van dit jaar zelf te kunnen bezoeken. Het werk van Lé, dat ik ook ken van een bezoek aan haar atelier in Pictura, maakt op mij een diepe indruk. Mooi gebalanceerde composities met een sterk en gedurfd kleurgebruik. Schilderijen waar je, als je er even de tijd voor neemt, bij wijze van spreken in zou kunnen kruipen en die een wereld voor je openen. Een belofte voor de toekomst, waarin ik verwacht dat Lé zich nóg verrassender als kunstenares zal ontwikkelen.

Wie een indruk wil krijgen van haar werk kan dat doen op haar website: https://www.le-paintings.com of binnenkort in kasteelboerderij Alta Ripa in Oud-Turnhout, waar zij met zeventien andere kunstenaars haar werk gaat tentoonstellen. Een Dordtse die in Vlaanderen exposeert is natuurlijk mooi, maar ik hoop vurig dat het werk van Lé in de nabije toekomst ook in haar geboortestad en woonplaats te zien zal zijn!

Foto: Kees Klok