Foto: Ilse Schrier

Via het station reis je naar waar je maar wilt. Via media en cultuur kom je eveneens overal. Al reis je dan vooral in de verbeelding.

Via Cultura maakt al jaren radio en (online) televisie voor diverse organisaties en lokale omroepen. De organisatie heeft laten zien relevant te zijn en is in staat allerlei aspecten uit de Dordtse samenleving aansprekend te portretteren. Een lang gekoesterde wens van Via Cultura is een centrale ‘thuisbasis’ in de stad: een ontmoetings- en verbindingsstation voor onder meer informatie, nieuws, cultuur, (persoonlijke) verhalen. Vooral om ruimte te bieden aan (creatieve) ondernemers, organisaties, mensen, gemeenschappen om hun inzet en (persoonlijke) verhalen zichtbaar te maken. Dat doet Via Cultura via het organiseren van filmportretten, podcasts, interactieve talkshows en debatten.

Foto: Verhalenhuis Belvédère

Naar een voorbeeld van Verhalenhuis Belvédère, gaan we met (interactieve) verteltafels op zoek naar de historisch gevormde identiteit van de Dordtenaar (inwoner van Dordrecht); iets dat belangrijk is, emotioneel of urgent. Hoe maakt niet uit. Verhalen vertellen zit tenslotte in ons DNA en verbindt ons, ongeacht in welke vorm. Wij willen zoeken naar immaterieel erfgoed zoals gewoontes en gebruiken, tradities, identiteit, verhalen en rituelen; de identiteit van Dordtse, Joodse, Indische, Surinaamse gemeenschappen en meer. Cultuur is overal en van iedereen en moet dus ook door zoveel mogelijk mensen te ervaren en te beleven zijn.

Wij hebben een aantal keren getracht dit tot een levensvatbaar concept uit te bouwen. Voor een organisatie met louter vrijwilligers en geen structurele subsidie een stevige uitdaging. Bottleneck vormde doorgaans de huur van de benodigde ruimte.

Nu de gemeente met NS en ProRail zoekt naar een goede invulling van het stationsgebouw denken wij graag mee en leggen wij u het idee van een ‘Mediastation’ voor. Al dan niet met kleine horeca. Een hotspot voor cultuur en media. We willen de ruimte omtoveren tot een openbare werkplaats voor mediamakers, kunstenaars, ondernemers en mensen die om wat voor reden dan ook moeite hebben een gewone baan te vinden en uit te voeren. We werken aan een zichtbare stad en werken graag samen met anderen; van muzikanten/ Popcentrale tot gemeente. Voor wat betreft de cultuur organiseren we kleinkunst zoals Volgspot Drechtstreek, kleine concerten bij talkshows of debatten, en hooguit wat kleine exposities van beeldende kunst. Het mediastation is vooral dé plek waar programma’s worden gemaakt. Interviews en gesprekken worden gevoerd. Met op de achtergrond het heerlijke geluid van reizigers en treinen. BEKIJK HIER VOLGSPOT DRECHTSTREEK:

Via Cultura maakte een kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkeling door toen zij de kans kreeg vanuit de Biesboschhal te opereren. Die kans doet zich nu voor in het monumentale stationsgebouw, waarvan wij graag doelmatig een ruimte zouden willen invullen met dit concept van een mediastation. Wij zien dat ook als verrijking van de ontwikkeling naar een streekomroep, waarin naast de bestaande lokale omroepen met een uitzendlicentie contentmakers met een bewezen staat van dienst onontbeerlijk zijn.

Bron: Verhalenhuis Belvédère