Als stadsgids leid ik regelmatig gasten rond die daarna een bezoek willen brengen aan een van de Dordtse musea. Opvallend vaak vragen ze naar het Huis van Gijn met zijn rijke collectie en prachtige tuin, waar je een beeld kunt krijgen van het leven van de Dordtse elite eind negentiende, begin twintigste eeuw. Wat minder bekend onder mijn gasten is het Dordts Patriciërshuis, een fraai museum aan de Wolwevershaven met zijn indrukwekkende bomen en klassieke schepen, waaronder de stoomsleper Pieter Boele.

Het Dordtse Patriciërshuis werd in 1649 gebouwd door Jacob Trip, een van drie broeders, waarvan de andere twee bekend zijn van het Trippenhuis in Amsterdam. Het museum bevalt een collectie Dordtse meesters en is ingericht als een woning van de gegoede burgerij aan het einde van de achttiende eeuw. De periode die in de kunstgeschiedenis wel wordt genoemd naar koning Lodewijk XVI van Frankrijk, het Louis Seize. Pronkstuk van het museum is de Maaskamer, gebouw rond 1780, in deze Louis Seize stijl.

Onlangs had ik het genoegen het Dordtse Patriciërshuis te bezoeken met een aantal oud-collega’s van het Stedelijk Dalton Lyceum. We werden gastvrij ontvangen door de eigenaar van het pand en oprichter van het museum Laurens Gooshouwer en enkele vrijwillers. We kregen een rondleiding en op de zolder van het museum werd een interessante film over de geschiedenis van het pand en het ontstaan van het museum vertoond. Naast de vaste collectie konden we een wisseltentoonstelling over papierknippen bekijken met zeer verrassende resultaten van deze hobby die in vroegere tijden populair was.

Er is veel te zien in het Dordts Patriciërshuis en veel te leren, terwijl je ook kunt genieten van het fraaie uitzicht op de Oude Maas, de rivierkruising bij het Groothoofd en de pittoreske Wolwevershaven. Als je een museumkaart hebt of een Dordtpas is de toegang bovendien gratis en mocht je gegrepen worden door de bijzondere sfeer van het museum, dan kun je er zelfs gaan werken, want er worden op het ogenblik vrijwilligers gevraagd.

Foto: Kees Klok