Het kroegcollege van donderdag 6 april in Visser’s Poffertjes, Groenmarkt 9 in Dordrecht, heeft als titel: Dolce Vita aan de Merwede – 800 jaar Italianen in Dordrecht. Het wordt verzorgd door historicus Remy Balistreri.

In het college wordt de bijdrage besproken die Dordtse Italianen door de eeuwen heen aan de stad hebben geleverd. Van een middeleeuwse kredietbank en een achttiende-eeuws familiewapen in Grote Kerk, via schoorsteenvegers, terrazzowerkers en ijsmakers, een beroemde Art Nouveau-architect en vele gastarbeiders naar de Italiaanse gemeenschap van nu, die omvangrijker is dan alleen de bekende pizzabakkers.

De komst van Italianen vormt de eerste aanzet voor wat later de multiculturele samenleving is gaan heten. Vaak zijn de Italiaanse migranten markante Dordtenaren, die kleur weten te brengen op het Eiland van Dordrecht. In het college neemt Remy Balistreri het publiek mee in de geschiedenis van 800 jaar Italianen in Dordrecht, door middel van portretten van beeldbepalende Dordtse Italianen uit de stadsgeschiedenis. Het college begin om 20.00u en duurt tot 21.00u, waarna kan worden nagepraat met de spreker. De toegang is gratis.

Foto: Kees Klok