Spoorzoeken naar verhuurders in Dordrecht

Mijn zintuigen voor speurwerk beginnen zich aardig te ontwikkelen. Ik voel me al bijna een heuse detective. En al zeg ik het zelf, ik begin op het goede spoor te raken. Vandaag een volgende stap in mijn zoektocht naar Dordtenaren, die een kamer willen verhuren aan een jongere, die een steuntje in de rug nodig heeft.

Het spoor leidt opnieuw naar Dubbeldam, waar ik met mijn Kamers met Aandacht-estafette zoektocht ben gebleven. Daar gooide Caroline een aantal weken geleden bij haar buurvrouw de vraag over de schutting: “Zou jij er iets voor voelen om een jongere in huis te nemen?” Buurvrouw Nolda vindt het een té grote eer om gastvrij en flexibel genoemd te worden. Haar bescheidenheid verraadt echter direct een kenmerkende eigenschap van mensen die hun huis en hart openstellen voor anderen. “Ik vind het gewoon belangrijk dat we iets doen aan de ellende in de wereld. Je kunt klagen, maar je kunt ook iets doen! Soms ben ik misschien een beetje impulsief, maar mijn man corrigeert me wel, als dat nodig is.”

Toen de oorlog begon in Oekraïne, heeft het gezin dan ook besloten hun huis open te stellen voor een Oekraïnse vluchteling. “Een jongere was het idee, qua leeftijd tussen onze eigen kinderen in. Eentje meer of minder aan tafel, maakt hier niet uit.” Is het toeval, vraag ik me af, dat de tafel van deze mensen geen hoeken heeft? Nolda zet de theeglazen op een ronde houten tafel in de gezellige woonkamer in vintage industriële stijl. Ze gaat erbij zitten en we raken in gesprek. Over haar kinderen, die ze wil bijbrengen dat het niet vanzelfsprekend is om de wind mee te hebben in het leven. En over aanpassen en wennen, dat nodig is als kinderen hun aandacht moeten delen met een nieuwe huisgenoot. Maar ook over het belang van een goede match tussen mensen met een kamer vrij en een nieuwe huisgenoot. Een Oekraïnse vluchteling is er uiteindelijk niet gekomen. “Na twee kennismakingspogingen kwamen we tot de conclusie dat dit niet zo goed bij onze thuissituatie past. Maar sindsdien houdt het ons wel bezig. Want eigenlijk waren we er al op ingesteld dat er iemand zou komen. De VOG’s waren al opgevraagd.”

Voordat ik het weet, ben ik aan het uitleggen hoe Kamers met Aandacht werkt, voor welke jongeren ik een plekje zoek, dat het gezin vrijblijvend een informatiebijeenkomst kan bijwonen en dat zowel verhuurders als jongeren bij Kamers met Aandacht een uitgebreid gesprek voeren, over bijvoorbeeld hun eigenschappen, voorkeuren, ochtendritueel en allergieën, voordat ze aan elkaar worden voorgesteld. Nolda blijkt veel belangstelling te hebben voor Kamers met Aandacht. En niet enkel omdat ze zelf weleens overweegt om iemand te helpen met een kamer. “Ik weet wel een jongere die er baat bij zou hebben. Kan die zich ook aanmelden?”

De jongste telg van de familie is inmiddels wakker en zit in de box te spelen. Het is tijd om ons gesprek af te ronden. Het zou een goeie kandidaat zijn, realiseer ik me op de fiets terug naar huis. Een zeer geïnteresseerde Dubbeldammer, tikkeltje avontuurlijk en nieuwsgierig, die iets wil doen aan de ellende in de wereld. Dat klinkt als het profiel van een ideale verhuurder.

Ben jij nou ook zo iemand? Ik kom graag bij je langs om meer te vertellen. Je kunt je ook aanmelden voor onze maandelijkse online informatiebijeenkomst.
Of zie je het wel zitten om mee te speuren naar nieuwe verhuurders van Kamers met Aandacht? Word dan ambassadeur door het materiaal uit ons promotiepakket uit te delen in je eigen buurt. Kijk op  https://kamersmetaandacht.nl/ of https://kamersmetaandacht.nl/ambassadeur/ voor meer info.