Kamers met Aandacht bij de buren?

Is jou wel eens gevraagd of je tijdelijk plek in huis hebt voor iemand die een kamer en wat aandacht nodig heeft? Dit overkwam de Dubbeldammer Caroline, toen haar moeder haar voordroeg voor de estafette zoektocht van Kamers met Aandacht. Als coördinator van Kamers met Aandacht kom ik op deze manier achter de voordeur van Dordtenaren. Willekeurige stadsgenoten die door een ander zijn aangewezen om eens te komen praten. Vandaag neemt Caroline de tijd voor een eerlijk gesprek over haar overwegingen.

“Als ik nu zelf als jongere een start op de woningmarkt moest maken, in deze tijd, dan zou ik het echt niet weten. Laat staan als je niet kunt terugvallen op je ouders. Ik realiseer me heel goed dat ik het getroffen heb en dat geldt niet voor iedereen.” De gedachte om een ander te helpen door een plekje aan te bieden, is Caroline daarom niet vreemd. Ter voorbereiding op ons gesprek struinde ze op de website en probeerde zich in te leven in de verhuurders. “Het is best eens door mijn hoofd gegaan om eventueel pleegouder te worden ofzo. En die open ruimte naast onze hoekwoning, daar zou best zo’n tiny house passen. Maar rekening houden met elkaar in hetzelfde huis, vraagt toch behoorlijk energie, denk ik. Ik zou me voortdurend bewust zijn van de aanwezigheid van die ander en dan toch niet helemaal mijzelf kunnen zijn. Maar eigenlijk vind ik dat ook erg. Er zijn jongeren die helemaal zo’n plek niet kennen, waar ze ongegeneerd zichzelf thuis kunnen voelen. Dat gun ik hen wel.”

Het drukke gezinsleven met twee jonge kinderen wordt zichtbaar door de ontbijtbordjes in de gootsteen, waarvoor Caroline zich haastig verontschuldigt. Onze afspraak blijkt gepland tussen de werkafspraken door. “Het leven is hier soms chaotisch en onvoorspelbaar. Te druk eigenlijk voor nog een huisgenoot erbij, waarmee ik rekening zou moeten houden.” We vragen ons hardop af of het ertoe doet, voor een jongere die een slechte thuissituatie gewend is. Wat is eigenlijk de gulden middenweg tussen ‘ideaal’ en ‘goed genoeg’?

Voor het maken van een foto in de zon, verkassen we even naar de tuin.
De tuinstoelen staan gestapeld tegen de schutting. “Ik zet ze even opzij, dat is leuker voor de foto. De kinderen gaan erop staan als ze met de buren willen praten.” Die buren blijken trouwens over een behoorlijke dosis gastvrijheid te beschikken. Ze overwogen een plekje te maken voor een Oekraïense vluchteling, weet Caroline. Uiteindeijk kwam die er niet. Zij willen ook best eens praten over Kamers met Aandacht.

En zo gooit Caroline de estafette letterlijk over de schutting bij de buren. Wie weet is dit de gouden tip. Wordt vervolgd!

Wist je dat…

  • …verhuurders bij Kamers met Aandacht zelf bepalen welke jongere zij kiezen als huisgenoot? De coördinator spreekt zowel verhuurder als jongere vooraf afzonderlijk uitgebreid over beider voorkeuren. Daarna maken zij kennis met elkaar en bepalen ze zelf, of ze een klik met elkaar ervaren.
  • …er altijd een begeleider betrokken is bij jongeren die bemiddeld worden door Kamers met Aandacht? Deze begeleider functioneert als aanspreekpunt voor de jongere en de verhuurder en daarnaast is de coördinator van Kamers met Aandacht beschikbaar voor ondersteuning aan de verhuurder.
  • …Kamers met Aandacht elke maand een vrijblijvende online informatiebijeenkomst verzorgt voor belangstellenden? Meer info en aanmelden via https://kamersmetaandacht.nl/online-informatiebijeenkomst/
  • …je mee kunt doen aan deze estafette zoektocht, door contact op te nemen met de Dordtse coördinator Mirjam van den Hoek, via mirjam@kamersmetaandacht.nl of 06-10269808.