Vanmorgen trof me een bericht op de nieuwssite van de NS, naar aanleiding van een foto waarop de dochter van de president van Kameroen haar geliefde, een vrouw, zoent: “Personen die in Kameroen homoseksuele handelingen uitvoeren of een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht, riskeren een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.” Kameroen, dacht ik, wat heeft Dordrecht ook alweer met Kameroen? O ja, we hebben de Bamendaweg, ik kwam daar vroeger weleens, toen ik nog een auto had, voor een servicebeurt. Die weg heet zo omdat Dordrecht een stedenband heeft met Bamenda in Kameroen.

Dat relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht daar verboden zijn, dat je er zelfs gevangenisstraf voor kunt krijgen, was mij niet eerder bekend. Dat kan aan mij liggen, je kunt je nu eenmaal niet van alles op de hoogte stellen. Nu ik het wel weet, vraag ik me af wat wij als zusterstad Dordrecht aan dit verschrikkelijke onrecht kunnen doen. Op zijn minst laten blijken dat we het een inhumane schending van de mensenrechten vinden. Misschien kunnen we slachtoffers van deze wetgeving uit Bamenda op een of andere manier hulp bieden.

Het idee om de stedenband met Bamenda te verbreken gaat mij veel te ver. We moeten de mogelijkheid tot dialoog open houden en oppassen een aantal belangrijke projecten daar niet in gevaar te brengen. Ik hoop dat dit onderwerp in de wederzijdse betrekkingen een duidelijke plaats gaat innemen en dat het gemeentebestuur zich hierop beraadt voor zover dat nog niet is gedaan. Misschien is het een goed idee om deze onmenselijke wetgeving aan de kaak te stellen tijdens Dordrecht Pride op 31 augustus aanstaande.

Foto: Kees Klok