plakzuil (foto: Gertjan Kleinpaste)

Op de lokale website ‘Dordrecht.net’ wordt uitgebreid stilgestaan bij de de stoelendans die momenteel plaatsvindt; de lokale omroepen in de regio proberen immers allemaal met hun billen op een stoeltje te ploffen zodra de muziek stopt. Rijksbeleid is dat er straks stevige regio-omroepen ontstaan die beter in staat de nieuwsgaring voor de burgers in hun regio te verzorgen. Vooralsnog kiest Ton van Wijngaarden, bestuurder/directeur van RTV Dordrecht ervoor zijn eigen koers te varen. De omroep greep naast een forse subsidie en verkeert inmiddels in het spreekwoordelijke zwaar weer. Dordrecht.net tekende van Van Wijngaarden de volgende uitspraak op: “Ik kijk anders naar de werkelijkheid” (hij zei dit tegen AD de Dordtenaar toen hij zich overvallen voelde door een samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale omroepen van Papendrecht, Zwijndrecht, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, molenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Ridderkerk). Al die lokale omroepen anticiperen daarmee op de op stapel staande veranderingen in de wet- en regelgeving. Ook zij kijken anders naar de werkelijkheid.   

Nu kijken mensen per definitie allemaal op hun eigen manier tegen de werkelijkheid aan. Het gaat er vooral om, dat je probeert jezelf te verplaatsen in de ander en zijn, haar of non-binaire blik op die werkelijkheid. Piaget (1896-1980), een ontwikkelingspsycholoog, deed proeven waarbij hij onderzicht of kinderen zich konden verplaatsen in het (fysieke) standpunt van de ander. Kunnen kinderen zich een voorstelling maken van hoe een ander naar iets kijkt (vanuit een ander gezichtspunt). Op enig moment kunnen kinderen dat. Op enig moment lijken volwassenen dat weer te verleren.

De columnisten Thies (AD de Dordtenaar) en Blom (Dordt Centraal haalden stevig uit naar RTV Dordrecht. Bij zoveel halsstarrigheid mag van hen de geldkraan wel dicht. Feit is dat er zich donkere wolken samenpakken boven RTV Dordrecht. Dat is een slechte zaak. Ook voor de Dordtse inwoners geldt immers dat zij graag goed worden geïnformeerd over alles wat er lokaal speelt. Dat hoort naast een dagblad als AD de Dordtenaar en huis-aan-huis bladen natuurlijk ook de lokale radio en televisie bij. 

De Dordtse gemeenteraad trok in het verleden regelmatig de portemonnee als het water de lokale omroep aan de lippen stond. De vraag is of dat zo blijft. Of dat ook in de lokale politiek genoeg een keer genoeg is en dat de raad van de directeur van RTV Dordrecht een andere blik op de werkelijkheid gaat verlangen.