DORDRECHT. Oresteia, het muziekdrama van Yannis Xenakis op teksten van Aeschylus, wordt voor het eerst in Nederland opgevoerd in een geheel geënsceneerde versie. Muziektheater Hollands Diep vertoont de productie op locatie, in het Ketelhuis van het Energiehuis van Dordrecht, een van de weinige 19e eeuwse panden die nog onder monumentenzorg vallen.
Oresteia, een muzikaal meesterwerk van een van de bekendste componisten van deze tijd, Yannis Xenakis (1922-2001), vertelt een familietragedie van moord en vergelding. Het drama begint bij de opoffering van de kleine Ifigeneia door haar vader voor de gunsten van de goden in het belang van het vaderland in de oorlog tegen Troje. De stichting in Athene van de eerste strafrechtbank in de geschiedenis van Europa zal een einde maken aan deze spiraal van geweld.
Yannis Xenakis liet zich inspireren door het oude Japanse Noh-theater en Byzantijnse liturgische muziek. De muziek van Xenakis is voornamelijk gecomponeerd voor koor en slagwerk, op teksten van de klassieke Griekse toneelschrijver Aeschylus.

Muziektheater Hollands Diep met het Doelen Ensemble o.l.v. Jurjen Hempel
Regie: Cilia Hogerzeil

Recensies:
Trouw:
Volkskrant:

Video: Muziektheater HD