Twee jaar geleden, in december 2014, overleed de mimespeler en theatermaker Will Spoor. In die maand was Patrizia Filia haar memoir In de Mokumse jaren aan het schrijven. Die jaren zijn de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen Filia met Spoor in Amsterdam samen woonde en werkte. Ze hadden elkaar in Turijn leren kennen, waar zij Dans had gestudeerd en hij deel had genomen aan een internationale theaterfestival.

DORDRECHT. Vorig jaar december kwam het boek ‘In de Mokumse jaren’ uit van Patrizia Filia. Het is een memoire over de tijd dat de auteur, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, in Amsterdam woonde en werkte met mimespeler en theatermaker Will Spoor. Het is nu tijd voor de boekpresentatie, op dinsdag 14 maart om 19.30 uur in The Movies in Dordrecht.

Drieëndertig jaar na dato blikt ze terug op die tijd, op de vele mensen die ze ontmoet heeft in het binnen- en buitenland, zowel in de theaterwereld als daarbuiten. Samen met haar grote nieuwsgierigheid en brede interesse maakt dat haar memoir In de Mokumse jaren tot een reis door de geschiedenis.

Patrizia Filia is theatermaakster, schrijfster en dichteres. Zij is eveneens artistiek leider van Stichting de LuiaardVrouwe. In 1996 publiceerde ze de monoloog Medea, in 2013 de dichtbundel De schaduw van het park, in 2015 de dialoog Sapfo, een dichteres van Lesbos en de dichtbundel Kop leeg.

Het memoir werd vorig jaar in december, de geboortemaand van Will Spoor, gepubliceerd.

Uit recensies van die voorstellingen die Patrizia maakte, die achter in het boek te vinden zijn, blijkt dat ze intens en associatief speelt en denkt, en zo schrijft ze ook. Dat maakt dat je als lezer af en toe flink je best moet doen om haar associaties, gedachtesprongen en belevenissen mee te gaan. Tegelijkertijd is dat de moeite waard omdat het boek een mooi inkijkje geeft in de theater- en kunstwereld van de jaren tachtig en in het leven van een vrouw die alles voor de liefde achterliet en leefde en leeft voor de kunst.

In de Mokumse jaren is te koop op www.boekenbestellen.nl of in de boekhandels.

Foto: Alessandro Vermeulen