Het was druk, gistermiddag in het supportershome van FC Dordrecht, heel druk, want uitgeverij De Staantribune presenteerde het boek Krommedijk Kronieken. 50 Jaar om- en afzien bij FC Dordrecht. Een boek dat werd geschreven door de al jarenlange topsupporter van FC Dordrecht Elisa Kuster. Je zou bijna kunnen zeggen een levenslang supporter, want Elisa kwam als klein kind al bij Dordt, waar haar vader Gerard ooit in het bestuur zat.

Het idee om een boek over een van de meest karakteristieke clubs in het betaald voetbal te schrijven kwam van de uitgever. Elisa is columniste bij het magazine De Staantribune en schrijft regelmatig over het wel en wee bij FC Dordrecht. Columns in haar karakteristieke stijl vol onderkoelde humor die we kennen uit de jaren dat ze wedstrijdverslagen over Dordt schreef voor de niet meer actieve nieuwssite iDordt.

Het toeval wilde dat het vijftigjarig jubileum van FC Dordrecht in het nabije verschiet lag. In 1973 ging de moederclub van Dordt, DFC, door als amateurclub en FC Dordrecht (dat in de afgelopen vijftig jaar enige malen van naam veranderde en tenslotte toch weer FC Dordrecht ging heten) als bvo (betaaldvoetbalorganisatie). Daarom besloot de uitgever dat het boek geen eenvoudige pocket zou worden, maar een kloeke hardback vol verhalen over de afgelopen vijftig jaar en rijk geïllustreerd met foto’s, waarbij Elisa hulp kreeg van de archivaris van Dordt, Gerard van den Houten. Het resultaat is een prachtig vormgegeven en fascinerend boek vol unieke voetbalgeschiedenis.

De hoogte- en dieptepunten van FC Dordrecht komen ruim aan bot. De promoties naar de Eredivisie, waar Dordt meestal maar kort vertoefde, bijzondere wedstrijden, tal van anekdotische gebeurtenissen, maar ook ontroerende verhalen, zoals over de ziekte en het overlijden van de geliefde trainer Theo Bos. We lezen het bijzondere verhaal over de verdwenen en jaren later weer opgedoken kampioensschaal en een eerbetoon aan de bijzondere vrijwilligers die veel voor de club hebben betekend of nog betekenen. Een kleurrijke kroniek van een kleurrijke club, waarin verschillende redders van FC Dordrecht, op momenten dat de club financieel op omvallen stond, aan bod komen. We komen zelfs een koning tegen en een president, die beiden, net als andere prominenten, oud-spelers en veel trouwe supporters (waaronder ik mijzelf al jarenlang mag rekenen) op het feest aanwezig waren.

Uiteraard blijven de chronische stadionproblemen niet onbesproken, het aantal onderwerpen is eigenlijk te veel om op te noemen. Kortom, het is een prachtboek dat eigenlijk in geen enkel Dordts huishouden en in de kast van iedere ware voetballiefhebber mag ontbreken.

Foto: Kees Klok