Donderdagavond presenteer ik weer een keertje Via Cultura Live. Twee uur lang boeiende gasten over een thema dat de stad raakt. “Hoe ontwaken wij uit de winterslaap” is mijn motto voor deze avond. Hoe ontwaakt de stad na die winterslaap, die maar liefst vier seizoenen duurde. Corona.

De gasten waarmee wij hierover praten zijn allemaal op hun manier bezig plannen te ontwikkelen om weer leven in de brouwerij te krijgen. Bas de Zwart komt vertellen hoe “Back to the Rivers” gaat worden en hoe sfeervol het straks eraan toe zal gaan aan de oever van het Wantij. Daantje, haar voornaam is al tot merk geworden, komt met Geert ter Steeg praten over The Movies waar weer gegeten kan worden en hoe haar veganistisch restaurant het straks voor de film liefhebber tot een totaalbeleving maakt.

Wij gaan eens horen hoe Brugwachter Teus dit jaar van de lockdown heeft beleefd en staan stil bij het bijzondere project van Arno Coenen op de toneeltoren van schouwburg Kunstmin. De handrem lijkt eraf te gaan. De voorzichtige bubbeltjes ontwikkelen zich de komende weken tot een verfrissende bruis.

Wie ik ook spreek, iedereen is blij dat het einde van de lockdown aan de einder gloort. Iedereen die ik spreek, zit te popelen van ongeduld. Iedereen wacht gespannen in het startblok op dat ene startschot om vol energie het leven, zoals het ooit was, weer in te rennen.

Bij die naderende ontlading hoort ook dat bijzondere moment, waarop wij met alle stemgerechtigde Nederlanders een nieuwe Tweede Kamer kiezen en indirect invloed hebben op de regering die na een ongetwijfeld lange formatie zal aantreden. Alles wijst natuurlijk op een kabinet Rutte IV. De VVD ligt nu eenmaal in de peilingen een straatlengte voor op de andere partijen. De afgelopen vijf weken sprak ik kandidaten van vijf kleine nieuwe politieke partijen die hopen ook een plekje in de Tweede Kamer te veroveren. Vijf kleine partijen die het net even anders willen gaan doen. Albert Einstein zei ooit dat het oplossen van problemen om een andere manier van denken vraagt, dan de manier van denken waarmee het probleem is ontstaan. Je kunt nu eenmaal niet hetzelfde blijven doen en dan een andere uitkomst verwachten.

Ik ben enorm benieuwd naar de verkiezingsuitslag in Dordrecht en welke voorkeur er op het eiland van Dordt leeft ten aanzien van Kamer en volgend kabinet. “De kiezer heeft altijd gelijk”, luidt een bekend politiek adagium. Ik wens iedereen die gaat stemmen daarom alle wijsheid toe. Het zal in deze Corona-tijd een ingetogen ‘feest van de democratie’ zijn. Maar binnenkort gaan we weer helemaal los en kunnen wij – hoe het volgende kabinet er ook uitziet – weer lol maken met elkaar. In een samenleving die weer bruist, ergeren wij ons minder aan de strapatsen van een kabinet. Dat voordeel heeft het kabinet dat straks rondom koning Willem Alexander staat te glimmen van trots in ieder geval al.