Kunstwerk van Trudy Kunkeler (foto: Gertjan Kleinpaste

Aan de Hugo de Grootlaan staat een kunstwerk van Trudy Kunkeler. Het zijn vijf stapels boeken (keramiek) die Hugo de Groot met pijn in het hart achterliet toen hij in zijn boekenkist Slot Loevestein ontvluchtte. Dat verhaal inspireerde deze kunstenares. Het inspireert via078 aan een aantal Dordtenaren te vragen welk boek zij juist meenemen in de vakantieperiode en welke boekentips zij voor de bezoekers van ‘Via078’ hebben.

Kees Thies schrijft al sinds jaar en dag zes dagen per week een column in Ad de Dordtenaar. Regelmatig pak ik zijn boek ‘Tien jaar Thies‘ om een aantal columns te (her)lezen. Zo’n lekker boek voor een ‘gestolen half uurtje’. Net als de Alle 704 bruggen van Dordrecht van Frits Baarda. Of ‘De wereld licht verversd‘ van Peter de Liefde.

ik vindt Thies op zijn best als hij wat anekdotisch toevallige ontmoetingen beschrijft. Een beetje aan de zelfkant van ‘t leven. Ik weet van hem dat hij een voorliefde heeft voor het werk van Simon Carmiggelt en in de columns die ik het fraaist van hem vind, klinkt dat door.

Vanaf Terschelling twittert Kees Thies daartoe door mij uitgedaagd over zijn vakantieboeken: “Op dit moment ‘Bijna op de radio van Nico Dijkshoorn en ‘Fab‘ van Howard Sounes over het leven van Paul McCartney.” Ik zag Kees onlangs met Maarten Teekens De Lachende Monnik binnenstappen. Zouden ze, na hun succes met Elvis, een ideetje hebben om iets met de legendarische Paul McCartney te gaan doen?
“Fab omspant het hele leven van McCartney, van zijn vroegste kindertijd tot de gloriedagen van The Beatles; het laat zien hoe hij uitgroeide van Liverpools jochie tot creatief brein van de grootste band aller tijden.” meldt bol.com op de website. Biografieën, ik hou ervan!

En Nico Dijkshoorn. Columnist leest columnist. Dijkshoorn, een beetje weggevaagd in mijn geheugen. Een periode wekelijks op de televisie waar hij op heerlijke toon zijn verse columns declameerde. Een fraaie tip om daar ook weer eens in te duiken. Misschien ook iets voor zo’n ‘gestolen half uurtje’ of een verloren kwartiertje.

Ik sluit af met een berichtje aan de Dordtse vrouwen. Ik nodigde voor deze rubriek evenveel vrouwen als mannen uit om iets in te zenden. Slechts één vrouw deed dat inmiddels; Jennifer Evenhuis in aflevering vier van deze rubriek. Dus, kom op dames, verras ons met jullie boekentips voor de komende zomer!