Af en toe werk ik als stadsgids in Dordrecht en vertel ik binnen- en buitenlandse gasten het een en ander over de geschiedenis van onze fraaie, oudste stad van Holland. Ik moet vooral aan buitenlandse gasten dan vaak even uitleggen dat Holland en Nederland niet synoniem zijn. Hoewel we over de zuidgrens algemeen als ‘die ‘Ollanders’ worden aangeduid zijn we binnen de landsgrenzen allemaal Nederlanders, maar zijn Hollanders slechts de bewoners van Noord en Zuid-Holland, die in de middeleeuwen samen het graafschap Holland vormden. Nijmegen en Maastricht strijden over de vraag wie van de twee de oudste stad van Nederland is. Ik laat het antwoord graag over aan de oudheidkundigen, die er meer van weten dan ik. Voor Dordrecht is het duidelijk dat de eerste stadsrechten kort voor 1200 werden vergeven en daarmee is Dordrecht flink wat ouder dan Amsterdam en iedere andere stad in Holland.

Iets anders wat ik vaak moet uitleggen is dat Albert Cuyp geen Amsterdammer is. Omdat vooral Amerikaanse toeristen hebben gehoord van de Albert Cuypmarkt in de hoofdstad, wordt al snel gedacht dat Cuyp dan ook wel een Amsterdammer is. Mooi niet, ze mochten het daar willen. Cuyp werd geboren op de Nieuwe Haven 23, waar nu bed & breakfast De Cleijne Nagtegael is gevestigd. In Amsterdam is hij voor zover we weten nooit geweest en ging zijn enige reis buiten Dordt naar Kleef in Duitsland.

Als ik mensen rondleid bedenk ik steeds weer hoe levendig en gezellig de stad is geworden ten opzichte van mijn jeugdjaren. Ik groeide pal aan de rand van de binnenstad op, op de Vrieseweg en later in de Cornelis de Wittstraat. Het centrum was ons speelterrein ten tijde van de stadssanering en daarna onze ‘hangplek’. Dat was voornamelijk op zaterdagen bij de winkel van Bobby Kinghe in de Hofstraat. Het Scheffersplein was, als er geen markt was, een troosteloze parkeerplaats, waar Aai van de Beurs een beetje triest overheen stond te staren. Dat is allemaal ontzettend veel leuker en gezelliger geworden. Vooral door de caf├ęs en restaurants met hun terrassen. Nu alleen op zondagen de winkels nog wat vroeger open en wat meer horeca open op maandag en dinsdag en dan hoor je mij voorlopig niet meer klagen.

Foto: Kees Klok