Kunstwerk Trudy Kunkeler (foto: Gertjan Kleinpaste)

Aan de Hugo de Grootlaan staat een kunstwerk van Trudy Kunkeler. Het zijn vijf stapels boeken (keramiek) die Hugo de Groot met pijn in het hart achterliet toen hij in zijn boekenkist Slot Loevestein ontvluchtte. Dat verhaal inspireerde deze kunstenares. Het inspireert via078 aan een aantal Dordtenaren te vragen welk boek zij juist meenemen in de vakantieperiode en welke boekentips zij voor de bezoekers van ‘Via078’ hebben.

Jan Janssen – wie kent hem niet vanwege zijn betrokkenheid en inzet bij veel sociaal-maatschappelijke organisaties – neemt deze zomer voor de ontspanning een boek van Henning Mankell mee in zijn vakantiebagage. Hij is verzot op Scandinavische thrillers en deze Kurt Wallender-serie met de inspecteur van die naam heeft hij ooit allemaal gelezen. Het is een mooie gelegenheid er weer eens eentje te herlezen, vertelt hij. Het wordt ‘Moordenaar zonder gezicht’ of ‘De man die glimlachte’. Zelf las ik overigens met veel plezier de Millenium-trilogie van Stieg Larsson en de boeken van Liza Marklund

Voor de liefhebbers kan Jan Janssen ook nog de fenomenale serie van Sjöwall en Wahlöö van harte aanbevelen. Die schreven tussen 1965 en 1975 tien maatschappij-kritische misdaadromans met Martin Beck in de hoofdrol.

Voor de broodnodige herseninspanning neemt hij ook het boek ‘Nietzsche’ van Stefan Zweig mee en ‘Deining in de ruimtetijd, Einstein, zwaartekrachtgolven en de toekomst van de astrologie’. Die eerste omdat het over zijn favoriete filosoof gaat en Stefan Zweig een geweldige schrijver is. Het tweede omdat Jan mateloos wordt geboeid door de wereld van de moderne fysica, het heelal én de superkleine deeltjes/energie, etc. van de materie. Govert Schilling kan dat als geen ander op een begrijpelijke manier uitleggen waar het over gaat.

Jullie begrijpen dat Jan Janssen – ik ben al zolang ik in Dordrecht woon fan van en geabonneerd op zijn wekelijkse e-mail nieuwsbrief over alles wat er in Dordt op cultureel gebied valt te beleven – jullie deze boeken van harte aanbeveelt.