Kunstwerk van Trudy Kunkeler (foto: Gertjan Kleinpaste
Aan de Hugo de Grootlaan staat een kunstwerk van Trudy Kunkeler. Het zijn vijf stapels boeken (keramiek) die Hugo de Groot met pijn in het hart achterliet toen hij in zijn boekenkist Slot Loevestein ontvluchtte. Dat verhaal inspireerde deze kunstenares. Het inspireert via078 aan een aantal Dordtenaren te vragen welk boek zij juist meenemen in de vakantieperiode en welke boekentips zij voor de bezoekers van ‘Via078’ hebben.
 
In het eerste deel van deze zomerrubriek komt Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht, aan het woord. “Het boek dat al enige tijd klaar ligt voor mijn vakantie is de biografie van Churchill, van auteur Andrew Roberts.” Dat e-mailt Wouter Kolff ons. Churchill, hij stond aan de wieg van de Europese samenwerking, al kunnen wij ons dat na Brexit nauwelijks nog voorstellen, was natuurlijk een uitzonderlijk staatsman. Zijn biografie zal ongetwijfeld indrukwekkend zijn. Dat was de serie over hem op Netflix overigens ook: ‘Darkest hour’. “Eerst het boek, dan de serie”, zou ik zeggen.
 
Over zijn favoriete boek is onze burgemeester ook duidelijk: “Mijn favoriete boek is ‘400 brieven van mijn moeder‘, geschreven door Joseph Oubelkas. Burgemeester Kolff raadt iedereen aan dit boek te lezen. Joseph zat 4,5 jaar ten onrechte in een Marokkaanse gevangenis en heeft zich daar op zeer bijzondere wijze doorheen geslagen. Dit boek beschrijft hoe. Hij houdt ook inspirerende lezingen over zijn verhaal. Wouter Kolff schrijft dat hij die lezing nu vele malen heeft gezien en iedere keer opnieuw wordt geraakt. Hij bewondert hem dan ook zeker, als auteur en als vriend. “Joseph en ik zijn heel goede vrienden geworden”, mailt Wouter onze redactie. 
 
ik heb zelf ook het voorrecht gehad Joseph Oubelkas dat verhaal te horen vertellen. Ik zal jullie verklappen; ik hield het niet droog. Het is een aangrijpend verhaal, dat emotioneert en het tekent de kracht van Oubelkas dat hij daar toch zoveel positiviteit en levenslust uit heeft weten te halen. Benieuwd naar zijn verhaal? Lezen dus!