Willy en Wim de Vogt.
Interview John Peters. Tekst Noortje van der Leije

Wim komt uit het land van valk, in 1977 zijn ze samen verhuist naar Wielwijk, in 1980 kochten ze hun eerste huisje in krispijn, hier gingen ze weer weg omdat dit lastig te onderhouden was vanwege Wims handicap. Zo verhuisden ze naar Sterrenburg. Willy had geen baan tot haar 50ste omdat het niet goed met haar ging, daarna startte ze haar vrijwilligerswerk bij de Sterrenburger en doet nu nog steeds de opmaak van het tijdschrift. Momenteel is zij bezig met Nummer 5, wat de laatste is van dit seizoen.

Wim houdt zich net zoals zijn vader zijn hele leven al bezig met vrijwilligerswerk. Zo heeft hij bijvoorbeeld 7 jaar bij de cliëntenraad gezeten, hier deed hij de financiën en het verbouwen. Hij stopte hiermee na de dood van zijn schoonvader maar ging wel nog wel eens langs. Hiernaast deed hij bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem, Katholieke kerk en 10 jaar bij Wielwijk Ahoy waarvan van hem nog artikelen te vinden zijn onder de website van TienPlus. Momenteel loopt hij nog steeds bij de Sterrenburger. Naast zijn vele vrijwilligerswerk heeft hij gewerkt bij Foxboro in Schiedam, daar deed hij aansturing van processen met temperatuur.

Maar wat mankeren zei nou precies? Wim (70) heeft de ziekte Retinitis pigmentosa (RP), hij mist kegeltjes en staafjes in zijn ogen waardoor hij aan zijn ene oog nog 2% kan zien en aan zijn andere oog nog maar 7%. hij ziet dus alleen scherpe kleuren verder ziet hij niks. 2 jaar geleden werd ook een afwijking in zijn balans vastgesteld, daarom loopt hij sinds een jaar een rollator. De ziekte is resistent erfelijk, 50 mensen in Nederland hebben deze ziekte. Wim heeft broers en zussen maar zij hebben hier geen last van ondanks dat zijn ouders allebei dit gen bij hen droegen.

Willy (72) heeft Macula degeneratie (MD), dit is een leeftijdsgebonden ziekte. Deze ziekte is niet erfelijk. Willy heeft 80 injecties gehad in haar oog en ziet aan de ene 4% en de ander 100%.

Wim en Willy hebben geen kinderen, maar dit komt niet door de handicap, ze kwamen gewoon niet zei Wim. Waarom deze gast(en) in Via Forza?

Deze gasten zijn in Via Forza omdat ze ondanks hun handicap zichzelf in blijven zetten voor de krant de Sterrenburger. Beide zijn ze al heel erg lang werkzaam in dit bedrijf. Zo is Willy nu al sinds 1990 bezig met de opmaak van het magazine en zijn ze nu bezig met de laatste druk van het magazine. De gasten werken beide voornamelijk vanaf thuis omdat vooral Wim geen zicht meer heeft en geen lange afstanden kan lopen. Ook zijn ze beide slechtziend en is Wim slechthorend aan een oor.