Foto: Gertjan Kleinpaste
Soms sta ik daar even bij stil. Sta ik over het water van de Oude Maas te turen. Laat ik m’n gedachten gaan over alle activiteiten waarmee ik m’n volle werkweek vul. Verkoopmedewerker in één van de leukste winkels van Dordt, presentator en programmamaker bij Via Cultura, mentor van iemand die met een beetje ruggesteun zelfstandig kan blijven wonen, onderwijzer (al is dat een oud woord) op een basisschool, bestuurslid bij Dordttalk, Kunstrondje Dordt en bij De Troubadour in Dubbeldam. En – last but not least – lokaal politicus. Burgerraadslid voor Gewoon Dordt en dus uiteraard ook in de startblokken voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Dan zou ik bijna vergeten dat ik ook nog echtgenoot ben, vader van twee zoons, twee bonusdochters ‘heb’, de dochters van m’n lief en voor vier huisdieren zorg.
En echt, ik geniet met volle teugen van alles wat ik doe en van het leven. Toch trap ik even op de rem. Het wordt tijd om keuzes te maken. Breng eens wat focus aan. Het is de wijze raad van m’n lief en van een aantal mensen, dat mij na aan het hart ligt. Één daarvan is Geert ter Steeg, één van de prettigste cultureel ondernemers die ik ken.
Dus als u mij nu binnenkort langs het water ziet dwalen. Steentjes ziet wegschoppen op de grindvlakte bij het kantoorpand van EGM Architecten. Dan loop ik te peinzen. “Kill your darlings” bonkt het in m’n hoofd. En nu ik toch tussen EGM en de Oude Maas sta: wat vraagt deze prachtige plek om een goede invulling!
Nee, nee, Kleinpaste. Geen zijpaden. Blijf bij de kern. U zult mij de komende maanden meer en meer als lokaal politicus gaan zien. Dat noopt mij tot keuzes. Ik stopte al met wekelijks een talkshow presenteren. Ik ben bang dat ik nog wat selectiever wordt bij activiteiten die in het oog springen: presenteren bij Via Cultura en wellicht wat andere activiteiten afbouw. Focus!
Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik ambieer om gemeenteraadslid te worden. Na vier jaar commissiewerk lijkt dat me de kroon op het werk. De kers op de taart. En echt, niet alles is ijdelheid. Politiek is gewoon hard werken. Alle negenendertig Dordtse gemeenteraadsleden en alle commissieleden zetten zich daar, bij welke politieke partij ze zich ook thuisvoelen, met ziel en zaligheid voor in. Allemaal met hun eigen idealen en de diep gekoesterde wens Dordrecht mooier door te geven aan volgende generaties.