Kees Thies. Foto: Ilse Schrier
Tekst en interview Gertjan Kleinpaste

In Via Forza sprak ik deze week met Kees Thies die onlangs z’n bundel met 250 columns uit 10 jaar columns in AD de Dordtenaar lanceerde (zie hier de video). Ik ken de voorliefde van Thies voor het wat melancholische werk van Simon Carmiggelt, die een meester was in klein menselijk leed en het oproepen van weemoed.

Ik lees Kees Thies dagelijks met plezier en ben vooral geboeid als hij z’n column wijdt aan ontmoetingen in de kroeg, gesprekjes voor de supermarkt met een zwerver of andere toevallige ontmoetingen met mensen waarvoor het leven niet altijd goeds in petto had.
Thies koos uit elk van de afgelopen tien jaren vijfentwintig columns. Ze zijn samengebracht in een mooi vormgegeven boek. In het boek dat ik van hem in ontvangst nam, schreef hij: “Voor Gert-Jan, diep in zijn hart een vakbroeder”. Een mooie opmerking. Van iemand die ik als stads chroniqueur erg waardeer. Zijn boek past overigens uitstekend tussen de pakjes van Sinterklaas of onder de kerstboom. U vindt het bij alle Dordtse boekhandels.