Portret van een lezende man, geschilderd door Zoran Arizanovic. Te zien in WG Gallery op de Aardappelmarkt. (foto: Gertjan Kleinpaste).

De wereld is zwanger van nieuwe technologie. Het gonst in Sillicon Valley, het Mekka van de whizzkids en nerds, en ver daarbuiten dat de geboorte van de nieuwste generatie Artificial Intelligence nakende is.

De geldschieters in ‘s werelds meest toonaangevende techcampus willen al hun dollars alleen nog maar uitgeven aan A.I. Eerlijk gezegd benauwd mij al die kunstmatige intelligentie. Worden wij er niet te afhankelijk van? Gaat het de samenleving niet teveel veranderen in een wereld waarin wij ons altijd en overal bespied weten en waarin iedere stap die we zetten, wordt gevolgd.

Wij weten natuurlijk al sinds Alfred Nobel het dynamiet uitvond, dat aan alle goed bedoelde uitvindingen ook een schaduwzijde kleeft. In handen van de verkeerde mensen gebeurt dat natuurlijk ook met A.I. en voor je het weet, droomt er iemand van wereldhegenomie en ontpopt hij zich tot een ware Doctor Evil. Ik hoorde dan ook in een programma op radio 1 dat wij een dam moeten opwerpen tegen de oprukkende technologie, omdat we anders de ‘strijd’ ertegen dreigen te verliezen.

Ik ben bang dat we die strijd allang hebben verloren. Onze privacy hebben we opgegeven toen wij massaal gebruik gingen maken van social media. Daar betaal je immers met al jouw ‘digital data’. Het probleem met al die nieuwe technologie is, dat het ‘up or out’ is. Je gaat mee in de vaart der volkeren of je haakt af en bent reddeloos verloren. Op de radio zei iemand: ‘Artificial Intellegence neemt jouw baan niet over; jouw baan wordt overgenomen door iemand die beter met Artificial Intelligence weet om te gaan dan jijzelf.’

Mijn grootste angst is en blijft dat lieden met een grote voorliefde voor macht en geld de wereld met behulp van de A.I. gaan domineren. Wij weten maar al te goed dat macht het slechtste in mensen naar boven haalt. Net zoals hebzucht. Zoals wij ook weten dat de combinatie van de techniek van gezichtsherkenning en zwaar bewapende robots een dodelijke combinatie vormen. Ons verzet tegen al die oprukkende techniek is een vruchteloze strijd. Wat ons rest is inderdaad ervoor zorg te dragen dat wij voldoende ‘checks and balances’ en waarborgen weten te verankeren in de samenleving om niet volledig te zijn overgeleverd aan de techneuten die ons alle kunstmatige intelligentie als een zegen voor de mensheid zullen blijven verkopen.

In Sillicon Valley is het een tijd enorm in de mode geweest dat al die pioniers van het digitaler tijdperk hun kinderen naar de Vrije School stuurden. Waar ze verstoken van al teveel digitale prikkels hun eigen creativiteit en persoonlijkheid goed kunnen ontwikkelen. Ook in ons land zal de behoefte groeien om af en toe te ontsnappen aan alle technologie en een prikkelarme cocon op te zoeken. Met een goed boek of zo.