Donderdagavond 25 mei bezocht ik een boekpresentatie. Dat doe ik vaker. Al was deze boekpresentatie een bijzondere. Ik heb nog nooit zoveel gemeenteraadsleden bij een boekpresentatie gezien. Het boek waarover het ging is dan ook geschreven door een gemeenteraadslid, Wouter van der Spoel, en zijn zoon Sriyanto.

Zij schreven samen een kinderboek over Indische Nederlanders en over een geschiedenis over Nederlands-Indië: ‘Nuri & Nino’. Op de achterflap staat te lezen: “Nuri en haar broertje Nino zijn op de honderdste verjaardag van hun overgrootmoeder. Ze vinden het maar saai en springen naar opa’s zolder, waar ze achter een groot, rood gordijn een schatkist vinden. Het blijkt de scheepskist van hun overgrootvader te zijn. De kist die hij met zijn vrouw meenam toen zij in 1951 noodgedwongen van Indonesië naar Nederland verhuisden. “Doe ‘m maar eens open”, moedigt papa aan. Nino tilt de deksel omhoog en opent een wereld vol spannende verhalen.’

Ik had met Wouter van der Spoel graag op 1 juni in de live-uitzending van Via Cultura willen praten over dit fraai vormgegeven boek. Wouter is auteur en politicus en helaas gaat op 1 juni de politicus voor en komt de auteur niet naar mijn uitzending ‘boeken en bruggen’. Hij heeft een regionaal overleg binnen zijn politieke partij.

Nuri & Nino is boek en brug tegelijkertijd. Een brug naar een wereld die met de onafhankelijkheid van Indonesië voorgoed verdween. Een brug naar Indische Nederlanders met hun eigen cultuur en verhalen. Onlosmakelijk deel van onze koloniale geschiedenis, maar vooral natuurlijk het verhaal van de Indische Nederlanders zelf. Verhalen die van generatie op generatie worden doorverteld. Daarvoor ligt er nu een prachtig boek.

Het was gezellig in De Kunstkerk waar Wouter van der Spoel het boek presenteerde. De illustraties van Micha Huigen zijn prachtig. Ze doen mij soms denken aan oude schoolplaten, zoals die vroeger voor de klas hingen. Niet dat die platen over de koloniën op school vaak worden gebruikt. Aan de koloniale geschiedenis, of het nu Nederlands Indië betreft of Suriname, wordt immers nauwelijks nog aandacht besteed. Ik hoop van harte dat met ‘Nuri & Nino’ deze verhalen via de schoolbibliotheek toch de weg naar veel kinderen en veel groepen weten te vinden. Het leent zich er prima voor om er uit voor te lezen op school. 

Donderdagavond 1 juni presenteer ik ‘Boeken en bruggen’ (Via Cultura Live van 20.00 tot 22.00 uur). Linda Wouters komt vertellen over ‘Talent op drift’ over het turbulente leven van David Rodriguez en met Frits Baarde praat ik over de 704 bruggen die Dordrecht rijk is.