Foto: Gertjan Kleinpaste

De kerstdagen staan weer voor de deur. Nu er slechts twee gasten toegestaan zijn thuis, zijn Jozef en Maria nog net welkom, maar moet je ze direct na de geboorte van het kindeke resoluut de deur wijzen. Datzelfde geldt voor drie wijzen. Drie is simpelweg teveel.

De zaterdag voorafgaand aan de persconferentie was het in de meeste steden enorm druk. De cadeautjes en andere boodschappen die inmiddels onlosmakelijk verbonden zijn aan kerst moesten nog wel even worden gekocht. De supermarkten blijven geopend; de run op levensmiddelen kan de komende dagen nog gewoon worden volbracht.

M’n jongste zoon vliegt Tweede Kerstdag naar m’n oudste zoon, die in de Verenigde Staten woont. Ik hoop van harte dat de reisplannen niet worden gecanceld vanwege een inreisverbod of ander corona-onheil. M’n lief en ik willen Tweede Kerstdag met haar dochters bij m’n schoonmoeder doorbrengen. Belangrijk, want eenzaamheid is het grootste ongemak bij het ouder worden. Maar vier gasten is met de strengere lockdown iets dat niet door de beugel kan.

De geboorte van het kindeke in die koude stal in Bethlehem staat in schril contrast tot het feest van overvloed waarmee wij dit gedenken. Ook tijdens de lockdown zullen veel eettafels ongetwijfeld prachtig zijn gedekt en worden er vast prachtige maaltijden bereid. Overvloed ligt al snel op de loer. Het is goed er ook bij stil te staan dat die overvloed voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid is.

Mijn gedachten gaan deze dagen vooral uit naar de horeca die omzet misloopt en waar alle voorbereidingen voor fraaie kerstdiners vergeefs zijn geweest. M’n gedachten gaan uit naar Tonie Teuteberg die na alle voorbereidingen de circustent ongebruikt weer kan afbreken. Hoe triest is dat! Mijn gedachten gaan uit naar de vele winkeliers die opnieuw met een lockdown worden geconfronteerd en die prachtige weken met doorgaans een mooie omzet zien vervliegen of terecht zien komen bij een paar internetgiganten.

De ontwrichting die het virus aanricht wordt zo mogelijk overschaduwd door de ontwrichting die door de lockdown wordt veroorzaakt. De willekeur die inherent is aan de opgelegde maatregelen blijft mij verbazen. De scheidslijn tussen wat mag en niet mag lijkt niet altijd even logisch of zorgvuldig aangebracht.

Hoe het ook zij, ik wens iedereen fijne kerstdagen toe met een overvloed aan positieve, creatieve en fijne ideeën voor 2022.