Foto: Het Eetschap

Ze stonden samen in de oude landbouwkas, de deelnemers van ‘Wortel schieten’. Leerlingen van de koksopleiding en ‘nieuwe Nederlanders’. Ze hadden groenten aangeplant en wachtten geduldig het ontkiemen af.

Asielzoekers en statushouders dragen wezenlijk bij aan onze cultuur. Dat geldt niet alleen voor Sifan Hassan die Nederland 29 jaar na Ellen van Langen aan olympisch goud helpt. Het geldt voor iedere ‘nieuwe Nederlander’ die deel uitmaakt van de samenleving. De ontmoeting met hen is een verrijking.

Die gedachte draagt het prachtige project ‘Wortel schieten’ en leidde tot mooie ontmoetingen waarbij samen koken en samen eten centraal stonden. Nederland heeft immers altijd buitenlandse invloeden in haar eetcultuur omarmd. Of het nu de afhaalchinees is, de stormachtige groei van het aantal pizzeria’s, shoarmatentjes, Balkanrestaurants of Thaise eetgelegenheden. Ons uit eten gaan hield gelijke tred met onze behoefte in de zomer andere landen en culturen te ontdekken en het aanbod werd naarmate we steeds verder weg van onze vakanties genoten steeds exotischer. Nog mooier is het wanneer ‘nieuwe Nederlanders’ ons bestaan verrijken met hun eetcultuur en dat dit in een gezamenlijk project wordt vormgegeven.

In april dit jaar leidde het project ‘Wortel schieten’ van Stichting Het Eetschap tot mooie ontmoetingen met heerlijke gerechten op tafel. Dat wil ‘Wortel schieten’ graag met iedereen delen. Door de foto’s ervan te exposeren en de recepten die zijn gemaakt te publiceren. Daar is – je raadt het al – een beetje geld voor nodig. Want voor niets gaat de zon op. Die mooie krachtbron om na een verfrissend buitje de groenten te laten groeien.

Als je nu razend nieuwsgierig bent naar alleheerlijke recepten van ‘Wortel schieten’ en ook graag die mooie foto’s zou willen zien die Kees Dijkman bij dit project maakte; open dan even je betaalapp op jouw smartphone. Maak even wat geld over. Het bedrag van één biertje op het terras bijvoorbeeld. Of van een kop koffie met een brownie. Zo’n bedrag dat je morgen al niet eens meer mist. Meer mag altijd. Maar iedereen een beetje helpt ook. Dat verbindt ons met ‘Wortel schieten’ en kan ons laten genieten van dat prachtige samensmelten van verschillende eetgewoonten en eetculturen.

Gewoon even doen! (klik hiervoor deze link)