Pictura, het oudste tekengenootschap van Nederland, bestaat 250 jaar, een feit dat op grootse wijze wordt gevierd. Oud maar vitaal, zo kun je Pictura wel noemen. Een bruisend genootschap dat bestaat uit werkende leden en kunstlievende leden, waaronder ik mijzelf ook mag rekenen. Vroeger heetten die kunstlievende leden ‘honoraire’ leden. Daar kwam ik achter op de tentoonstelling Gebroeders Van Strij. Van schets tot schilderij – Pictura 250 jaar. ‘Honoraire’, een term die ik nog mooier vind dan kunstlievend, al komt die dichter bij de realiteit.

Pictura en Abraham en Jacob van Strij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Dordtse gebroeders stonden aan de wieg van het in 1774 opgerichte tekengenootschap, vandaar deze expositie in het Dordrechts Museum, die de veelzijdige facetten van hun kunst toont. Zij behoren tot de belangrijkste schilders uit de periode rond 1800. Jacob was vooral de schilder van landschappen, Abraham van portretten en interieurs. Behalve tekeningen, schilderijen en grisailles maakten zij ook behangschilderingen, waarvan de prachtige en unieke Van Strij-kamer in het Dordrechts Museum getuigt. Daar is voorlopig ook het bijzondere schilderij te bewonderen dat onlangs opdook in Parijs.

Tijdens mijn bezoek aan de tentoonstelling trof me vooral het vakmanschap van de gebroeders, die naar mijn mening nog sterker tot uitdrukking komt in de tekeningen en schetsen dan in de schilderijen. Wat een genoegen om weg te dromen in de pittoreske landschappen, nog niet bedorven door de horizonvervuiling van onze eeuw, wat een plezier om even te vertoeven in een zonnig interieur en daar een kind ingespannen aan de tekenles te zien, wat een bijzondere ontmoeting met die man aan het strand, waar ik (uiteraard zonder flitslicht) bovenstaande foto van heb genomen.

Het is een expositie die meer dan een enkel bezoek waard is. Ik zal de Van Strijs beslist nog een paar keer gaan bewonderen. Daarvoor is ruim de tijd, want de tentoonstelling is nog te zien tot 1 september van dit jaar.

Het programma voor de viering van 250 jaar Pictura vind je hier.