Huis Stratenus aan de Prinsenstraat staat te koop. Niet alleen het huis is afkomstig uit de 18e eeuw, het bevat als enige nog vijf originele grijstekeningen alsook 18e eeuwse meubels.

DORDRECHT. De Dordtse graanhandelaar Cornelis Stratenus liet het unieke herenhuis in 1771 bouwen en rijk versieren, onder andere door de destijds toonaangevende kunstenaar Aert Schouman (1710-1792).

Video:Reformatorisch Dagblad. De bewoners, Leo-Dirk Keus en Kees Rodenburg, geven een rondleiding door huis en antiekwinkel.

Aert Schouman vervaardigde vier grisailles in de grote achterkamer, ”de zaal”. De vier schilderijen in het grijs verbeelden de vier werelddelen. „Australië werd toen niet beschouwd als werelddeel”, vertelt bewoner Leo-Dirk Keus (70).

Toen Cornelis Stratenus (verlatinisering van Van der Straaten) een nog groter huis in Dordrecht erfde, ging zijn zoon Adam in dit huis wonen. Na hem werden andere rijke families eigenaar van het herenhuis, tot het Rijk het in 1904 kocht. Het werd een rechtbank en (uiteindelijk) een opvanghuis voor verslaafden.

De antiekhandelaren Kees Rodenburg (71) en Leo-Dirk Keus zagen er in 1998 echter zo veel authentieke elementen in dat ze het rijksmonument met zijn vijftien kamers kochten voor hun winkel en als woonhuis. De gemeente koos hen uit een groep van veertien andere gegadigden.

„Het was sterk verwaarloosd. Allerlei moderne elementen waren nog aanwezig, zoals tl-verlichting, die gelukkig niet de plafonds had beschadigd. We hebben het huis compleet gerenoveerd en teruggebracht in de 18e-eeuwse stijl”, vertelt Keus. Rodenburg en Keus genieten van de stijl in het huis. „Kijk eens naar de details op de deuren, schouwen en spiegels: alle versierd met korenaren”, zegt Rodenburg in de voorkamer, die samen met de zaal dient als antiekwinkel. De schouw bevat een andere grisaille (grijze tekening), dit keer van de Dordtse schilder Cornelis Kuipers (1739-1802). „Het symboliseert de graanhandel”, meldt Keus.

De plafonds, op 4,25 meter hoogte, werden rond 1770 handmatig vervaardigd door Italiaanse stukadoors. De eigenaren schilderden die eerst zelf. „De tuin was niet meer dan een fietsenhok. In het begin lagen daar trossen verwijderde telefoonkabels.”

In de bijna twintig jaar dat ze er woonden, organiseerden ze in beide kamers klassieke huisconcerten voor zo’n vijftig mensen. Ook was er een keer een „ontvangst”, waarbij Rodenburg en Keus in een 18e-eeuws kostuum inclusief pruik, kniekousen en schoenen met zilveren gespen, waren gekleed.

Nu de ongemakken van de ouderdom komen, is het herenhuis te groot geworden en hebben de eigenaren besloten het te koop te zetten, voor 950.000 euro. Keus: „Veel 18e-eeuwse interieurs zijn sinds 1900 uit Dordtse herenhuizen gesloopt, wegens desinteresse voor de historie. De schilderingen zijn aan de hoogste bieder verkocht. De compleetheid en de gaafheid van dit pand zijn uniek. We hopen dat de koper het intact laat. Het zou ons aan het hart gaan als dat niet zo was. Ja, we hebben een passie voor de 18e eeuw.”