Foto is aangeleverd door Nienke Blaauw

Op vrijdag 27 augustus aanstaande vindt vanaf 16:00 uur het online event ‘History Will Teach Us’ plaats. Dit tweede evenement waarmee het zilverenjubileum van de stedenband Dordrecht-Bamenda wordt gevierd, wordt georganiseerd in samenwerking met de BibliotheekAanZet.

Tijdens de live uitzending vanuit de Blauwe Kamer van de Stadsbibliotheek, wordt de geschiedenis van Dordrecht, van zusterstad Bamenda en van de stedenband zelf onder de loep genomen. Iedereen die geïnteresseerd is, kan via het AanZet Live YouTube kanaal meekijken en luisteren! Na een welkomstwoord van Annemiek Schipper, voorzitter van de Stichting Dordrecht-Bamenda, en een videoboodschap van burgemeester Wouter Kolff, vindt een interview plaats met professor Walter Gam Nkwi. Professor Nkwiis docent geschiedenis aan de universiteit Leiden en oorspronkelijk afkomstig uit Njinikom, een stadje in de buurt van zusterstad Bamenda. Hij is de afgelopen periode op onderzoek gegaan naar de geschiedenis van de stad Bamenda. Hierover staat namelijk maar heel weinig op papier. Vervolgens volgt een video van drie studenten journalistiek van de National Polytech University Institute (NPUI) in Bamenda. Zij zijn de geschiedenis achter een aantal regionale gebruiken en voorwerpen gaan achterhalen, en hebben hierover een korte video gemaakt.

Op 27 augustus is de primeur! Voor de geschiedenis van Dordrecht beginnen we ook met een korte video, namelijk de trailer van ‘Het ware verhaal –Dordrecht 800 jaar’. Deze film van de Dordtse filmmaker Clarissa Griffioen en Dordtse kunstenaar Yvo van der Vat, die in september in première gaat, duikt dieper in de ontstaansgeschiedenis van Dordrecht en stelt kritische vragen. Na de trailer volgt een kort interview met Griffioen over wat haar en Van der Vat ertoe heeft bewogen de film te maken. Met Elisabeth van Heiningen van het Dordts Historisch Genootschap gaan we tot slot in gesprek over de relatie van Dordrecht met het waterdoor de eeuwen heen. Het water speelt een dominante rol in de hele geschiedenis van de oudste stad van Holland en heeft ook een rol gespeeld bij het ontstaan van de stedenband met Bamenda! Al deze items over de geschiedenis van beide zustersteden, worden afgewisseld met videoboodschappen uit beide steden, vol herinneringen aan gebeurtenissen uit de 25-jarige geschiedenis van de stedenband. Ook is er na ieder item een optreden van een Dordtse artiest. Respectievelijk stadsdichter Juno Rissema, rapper Far-I en singer-songwriter Arjen Loeve komen het event extra allure geven! De middag wordt afgesloten met een heuse, door studenten van het Da Vinci College ontworpen Dordrecht-Bamenda pubquiz! Een van deze studenten, Michella Konu, zal de pubquiz presenteren. Hoeveel weet jij van Dordrecht, Bamenda en de stedenband? Doe mee aan de quiz om erachter te komen! Wie de vragen het beste beantwoordt, wint een heus Dordrecht-Bamenda pakket, met onder andere het allerlaatste pak Gerda Roast koffie uit Bamenda en verse Kameroense sambal! Aanmelden voor het event hoeft niet, maar mag wel. Wie tijdens de pubquiz wil genieten van een borrelpakket à € 7,50 van Den Witten Haen, kan het pakket tot en met vrijdag 20 augustus bestellen door te mailen naar info@dordrecht-bamenda.nl.