De afgelopen weken hebben wij blogs geplaatst over ‘Wortel schieten’. Dat mooie project waarbij ‘nieuwe Nederlanders’ de ontmoeting aangaan met hier geboren en getogen Nederlanders. Stichting Het Eetschap initieerde dat project in Dordrecht en zocht daar lokale partners bij. Wat is nu precies dat ‘Eetschap’?

Hun website (www.heteetschap.nl) vermeld de volgende visie: “Stichting Het Eetschap gelooft dat iedereen een bijdrage kan leveren aan het verduurzamen van het voedselsysteem. Want iedereen, ongeacht afkomst, opvoeding of achtergrond, heeft kennis over voedsel. En die kennis zetten wij in om te werken aan een sociaal en gezond voedsellandschap.”

Daarin zien wij een aantal elementen terug die ook in ‘Wortel schieten’ centraal hebben gestaan. Iedereen, ongeacht afkomst, opvoeding of achtergrond heeft kennis over voedsel. Daarin zat precies de kern van die ontmoeting tussen verschillende eetculturen. Het uitwisselen van eetgewoonten en recepten. En daarbij is gebruik gemaakt van lokale voedselproductie. Dat is immers een ander aspect waar Het Eetschap graag aandacht voor vraagt; de lokale voedselproductie en de lokale voedselketen. Voor ‘Wortel schieten’ werden de groenten zelf opgekweekt in de stadslandbouwkas De Oude Beer en werd er samengewerkt met Drechtstadsboer en de Groeituinen. Organisaties die lokale voedselproductie stimuleren.

In een tijd waarin alarmerende rapporten verschijnen over het klimaat is het goed stil te staan bij de kleine stapjes die iedereen zelf kan zetten om bij te dragen aan een beter klimaat en een duurzamer leven. Daar speelt ook de bewuste keuze voor lokale voeding een belangrijke rol in. Minder groenten die vanuit de hele wereld naar Nederland wordt gevlogen om zorgvuldig geselecteerd en in plastic verpakt in de supermarkt te belanden. Kijken wat er op ons eigen eiland of in de directe omgeving wordt verbouwd en er bijvoorbeeld ook voor kiezen om weer echt de groenten van het seizoen te eten. Geen kiloknallers of vlees uit de intensieve veehouderij. Sowieso minder of zelfs geen vlees. Kortom: Boodschappen bewuster doen en meer bij lokale voedselproducenten kopen.

Het Eetschap werkt graag mee aan concrete plannen waarin participatie en verbinding centraal staan. Hoe mooi dat met ‘Wortel schieten’ lukte, hebben mensen in Dordrecht kunnen ervaren. Wij geven nog een voorbeeld van zo’n mooi project van Het Eetschap: ‘de kookchallange’. Kinderen uit kansarme wijken volgen tijdens de vakantie een programma over koken en gezond eten. Uiteindelijk koken ze een maaltijd voor hun gezinsleden, wat binnen het gezin zorgt voor extra aandacht voor elkaar en voor gezond eten.

Misschien een mooi volgend project om in Dordrecht met lokale partners op te pakken?