Ineke van der Sijde. Foto: Ilse Schrier
Tekst en interview: John Peters

Op zoek naar de Verborgen Parel sprak ik voor de Jumbo in Dubbeldam een mevrouw die ons meteen naar haar zus verwees. “Iemand die voor iedereen klaarstaat? Dan moet je mijn zus hebben”. Tien minuten later zaten we met de hele ploeg bij zus Ineke van der Sijde in de huiskamer achter een lekker bakkie koffie of thee.

 

Het was meteen gezellig en we zaten lekker te “klessenbessen” over van alles en nog wat. Ineke vertelde ons hoe ze eigenlijk altijd voor anderen klaar staat. Voor buren, vrienden en kennissen geeft ze de planten water, verzorgt de katten en laat de honden uit. Maar ze is er ook voor anderen als het serieuzer wordt. Wanneer mensen ziek worden of slecht ter been zijn brengt ze hen naar de huisarts of het ziekenhuis, ze kookt voor hen en maakt het huis schoon. Daarnaast is ze ook al dertig jaar overblijfmoeder, terwijl haar kinderen al 20 jaar van de basisschool af zijn. Ze vindt het leuk om te doen en gaat voorlopig niet stoppen.

Op de vraag waarom ze dat doet is haar antwoord dat ze veel energie heeft. Het kost haar geen moeite en ze doet het graag. Ze is eigenlijk “altijd” bezig omdat ze niet stil kan zitten. Wanneer ik haar vraag of ze misschien ADHD heeft zegt ze: “Dat had je zeker bij de voordeur al gezien. Ik ben eigenlijk al dertig jaar op zoek naar de uitknop, maar die zit er waarschijnlijk niet aan”. Humor hoort duidelijk bij haar manier van leven. Net als gastvrijheid. Haar deur staat altijd voor iedereen open.

Waardering hoeft ze er niet voor terug. Ze vindt wat ze doet vanzelfsprekend. Op de vraag of anderen voor haar klaar staan volgt een stilte. Dan zegt ze dat ze wel hulp krijgt wanneer ze daarom vraagt, waarop ze die opmerking meteen ontkracht door te zeggen dat niet iedereen is zoals zij, dat niet iedereen zoveel energie heeft en dat je dat ook niet van anderen kan verwachten. Zelf vraagt ze eigenlijk nooit om hulp. Ze is gewend om alles zelf te doen en haar zaakjes zelf op te lossen. Zij heeft geaccepteerd dat er meerdere “soorten mensen” zijn. De een heeft hulp nodig en de ander heeft wat energie over. Maar aan het eind van iedere dag gaat ook bij het lampje uit en slaapt ze een roos.

Van 15 september t/m 4 november vindt in de wijken van Dordrecht de zoektocht plaats naar “de verborgen parel”. I.h.k.v. 800 jaar stad is het Platform Tegen Armoede Drechtsteden i.s.m. Via Cultura op zoek naar mensen die iets doen voor anderen, maar daar nooit aandacht voor vragen of krijgen.