Foto en tekst: Stéphanie Hoogwerff Kroon

Het is weer eind november en dat betekent dat de zo genoemde Black Friday kortingen eraan zitten te komen. Vandaag op 26 november is het namelijk Black Friday! Wij hebben gesproken Met Flora van den Spek (19) en Tycho Jansen (31) Black Friday valt dit jaar op 26 november en in dit artikel gaan we over wat black Friday is, Hoe je de beste deals ontdekt en hoe betrouwbaar deze deals zijn!

Wat is Black Friday

We beginnen met een kort geschiedenislesje! Op de 4de donderdag van de maand November wordt in Amerika de feestdag Thanksgiving groots gevierd. Hier in Nederland kijken wij meer uit naar de vrijdag erna. Op die vrijdag is het namelijk Black Friday! Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Winkels trekken klanten naar de winkel met mega kortingen en aanbiedingen. In Nederland begint sinds de laatste jaren black Friday steeds populairder te worden. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de Nederlandse inwoners afweet van het bestaan van Black Friday. Jongeren kijken ook ieder jaar weer uit naar deze kortingen. Veel winkels beginnen ook zo vroeg met het adverteren van hun kortingen dat Black Friday meer als een seizoen wordt beschouwd dan als een eenmalig event. 

Korting, Acties, Deals & nog meer aanbiedingen

Uit een onderzoek van Stadholland is gebleken dat Nederlanders hun meeste aankopen vaak via online webshops bestellen. De verwachtingen zijn dat door de Covid19 omstandigheden dit jaar webwinkels al helemaal alles uit de kast gaan halen omdat fysiek winkelen een stuk lastiger gaat met alle meetregelen. Voor online webshops is weer een hele andere dag aangewezen namelijk: Cyber Monday! Het verschil in de twee dagen zit in het feit dat de Cyber Monday deals alleen gelden voor online webshops. Omdat de acties van Black Friday een enorm succes is en het aantal aankopen door de acties zo toenemen, wilde webshops daar een eigen draai aan geven. Ter ere van Online winkelen zijn hun een eigen promotieactiedag gestart en zo ontstond de maandag daarna het event: Cyber Monday.  

Mediamarkt 

Wij spraken ook met Tycho Jansen (31). Hij werkt bij de mediamarkt en heeft een hoop verstand van deals op het gebied van elektronica. “Ik was aan het werk op Black Friday drie jaar geleden. Dat is ook niet zo gek want omdat het zo een drukke dag is, is bijna het hele personeel verplicht om te komen werken. Toen om acht uur de deuren opengingen stond er al een enorme rij van ik denk wel tweehonderd mensen te wachten. Ik wist gewoon niet wat ik zag. Ik had niet verwacht dat het zo enorm druk zou worden.” Wij vroegen ook aan hem waarom klanten vooral bij elektronica de actiedeals niet vertrouwde en zijn reactie was: “De belangrijkste reden voor het wantrouw bij klanten is ontstaan omdat enkele bedrijven zoals cool blue een paar jaar geleden zijn betrapt op het frauderen van hu kortingen door bijvoorbeeld net voor de Black Friday acties de prijs enorm te verhogen, daardoor lijken de kortingen enorm hoog en neemt het aantal aankopen toe.” 

Flora 

Flora van der Spek (19) “Ik kijk altijd enorm uit naar Black Friday omdat mijn ouders een week daarna jarig zijn dus ik heb super veel kortingen bij het kopen van mijn cadeaus. Ik weet alleen nooit welke winkels nou precies te vertrouwen zijn met hun kortingen! Ik studeer marketing bij InHolland in Rotterdam en daar heb ik geleerd dat Black Friday stunts niet altijd te vertrouwen zijn. Daarom kijk ik 3 maanden voor black Friday naar de prijzen van de producten die ik op het oog heb en daar maak ik een lijstje van. Ik kijk daarna twee weken van tevoren als de actieprijs bekend is nog een keer, en zo kan ik zien of de korting echt is of een marketing truc.” 

Winkelsteden

Als u vandaag de stad ingaat om te winkelen hebben wij een paar leuke steden geselecteerd om een kijkje te gaan nemen

  • Rotterdam 
  • Maastricht
  • Den Haag
  • Den Bosch
  • Utrecht
  • Zwolle
  • Breda
  • Groningen

Deze winkelsteden zijn al helemaal voorbereid op de drukte van de Black Friday gekte. Hierdoor kun je ondanks alle covid-19 omstandigheden toch veilig winkelen! Veel plezier met het shoppen vandaag!