Anoushka van Beveren. Foto: Ilse Schrier

Tekst en interview John Peters. Foto en video: Via Cultura

Anoushka is vrijwilliger in het Tuinhuis in het Sterrenburgpark in Sterrenburg. Het Tuinhuis is geopend op 5 juli 2020. Anoushka vertelt dat het een beetje meer is geworden dan vooraf verwacht. Dat is niet te veel gezegd: Het is verreweg het leukste buurthuis dat ik ooit bezocht heb. Het is een soort blokhut met open keuken en een bar. De sfeer binnen doet bijna Duits aan. Alsof je gaat après-skiën in Oostenrijk of Zwitserland en als klap op de vuurpijl een buitenterras met overkapping, dat aandoet alsof je op het terras van je lodge in Zuid-Afrika na zit te puffen van een jeepsafari. Je krijgt het idee dat er een hek om het terras staat om de leeuwen buiten te houden.

Anoushka draait de bar en helpt mee in de keuken om de bestellingen te bereiden, maar ze is al 6 jaar vrijwilliger in allerlei functies. Ze heeft een rol bij het aansturen van de andere vrijwilligers. Haar devies is: “Zorg ervoor dat mensen zich thuis voelen”. Volgens haar lukt dat ook want, ”het is hier een grote familie”.

Anoushka heeft het privé niet gemakkelijk gehad. Ze is al 10 jaar afgekeurd en toen haar ex-partner 7 jaar geleden overleed bedacht ze dat ze iets moest gaan doen, omdat ze thuis gek werd. Nadat ze in het winkelcentrum een advertentie zag hangen van e-Wheels begon ze daar als vrijwilliger. In die jaren is e-Wheels in instituut in de buurt geworden, met nu dus een eigen buurthuis.

Anoushka voelt zich thuis tussen de ongeveer 50 andere vrijwilligers. Ook omdat ze weet dat ze met iets belangrijks bezig is. Ze voelt zich een schakel tussen mensen, praat makkelijk en is geïnteresseerd in de bezoekers. Ze luistert en mensen weten dat ze gehoord worden. Ze bindt bezoekers aan het Tuinhuis en aan elkaar en doet een stapje meer wanneer dat nodig is. Ze heeft voldoening wanneer ze mensen blij maakt. Daarbij maakt ze als ervaringsdeskundige gebruik van haar eigen ervaringen. “Als je zelf weet hoe eenzaam, alleen en machteloos je kan voelen, kun je jezelf in anderen verplaatsen”.