Er heerst een relatieve rust op de uitzendlocatie van Via Cultura. Die prachtige plek in het industriële erfgoed aan het Wantij. Niet dat er niks te doen is in de Biesboschal. Er is een prachtige expositie, de Dordtse bijdrage aan de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Een aanrader voor wie graag nadenkt over droge voeten. Zie: https://youtu.be/n_913KaYiXE

Ik heb in ieder geval een korte zomerstop. Even geen ‘Via Cultura Weekendmagazine’. Wel de voorbereidingen voor vier afleveringen van ‘Zomereditie’. Dat viel vorig jaar in de smaak en we maken daarom ook dit jaar een serie. Daarin ontvang ik boeiende gasten: Kees Thies, Nicolas Mansfield, Mariët van Dalsum en Johan Fretz.
Zomereditie is overigens niet het enige dat op stapel staat. We zijn volop bezig leuke producties uit te denken en voor te bereiden om met de enthousiaste vrijwilligers van Via Cultura de Dordtse samenleving sfeervol en uitnodigend in beeld te brengen.

In de Dordtse politiek – het zomerreces is net een week oud – barstte ineens de bom. De voortekenen waren er al, maar deze week stapten er ineens zes van de zeven leden van de fractie van Beter Voor Dordt op. De partij lijkt de regie op de wethouderswissel – Piet Sleeking vertrekt op 21 september 2021 – volledig te kwijt te zijn. Ik ben benieuwd welke consequenties dat gaat hebben voor de resterende maanden van het huidige college van B&W. In maart 2022 zijn er immers gemeenteraadsverkiezingen en die werpen hun schaduw ver vooruit.

Ik probeer me er niet al te druk over te maken. ik lees ‘Onder de Paramariboom’ van de in Dordt geboren Johan Fretz. Ik duik in krantenknipsels over het Internationale poppenfestival dat Dordrecht ooit had. Lees oude programmaboekjes van de Nationale Reisopera en columns van Kees Thies (AD de Dordtenaar) en Johan Fretz (Het Parool). Ik bereid me voor op vier gesprekken van twee uur met bijzondere gasten. Het is een groot genoegen dat te kunnen doen.

Op deze website vind je de data waarop wij Zomereditie live maken in de Biesboschhal. Er kan en mag publiek bij zijn. We nemen uiteraard wel de anderhalve meter-maatregel in acht. Ik hoop dus dat er veel mensen zijn die het leuk vinden deze opnamen live bij te wonen. Bij ieder gesprek is er ook een prachtige live-act (zes nummers verspreid over twee uur). Het wordt dus echt top. 

Hoe de Dordtse politiek er na het zomerreces uitziet, zien we wel weer als de kruitdampen van de gebeurtenissen van deze week een beetje zijn opgetrokken.