Het is druk in de laatste weken voor het zomerreces. Er moeten politiek gesproken nog wat knopen worden doorgehakt. Sommige vraagstukken worden overigens over het reces heengetild. Zo is het besluit over de gunning van de Biesboschhal verschoven naar september. Voor de verschillende gegadigden die een bod hebben neergelegd, is het dus nog even afwachten.

Nog wel voor het reces wordt er gesproken over de tweede fase van de Leefwerf. Een mooi burgerinitiatief waarvan we vooral Elio Barone als warm pleitbezorger kennen. Vijf schepen liggen er in de insteekhaven bij de Biesboschhal. De andere vijf schepen van dit burgerinitiatief moeten hun plek vinden in (of is het ‘aan’) het Wantij.

Daar is veel om te doen en er leven verschillende opvattingen over die elkaar nogal, euh… ‘bijten’ zeg maar. Projectontwikkelaar OCW is sowieso geen grote fan van de Leefwerf. Meldde de krantenkop op 26 november 2016 nog: ‘Plek voor blitse sloepjes en erfgoed in jachthaven’; het aandeel historische schepen is wat groter geworden dan het OCW lief is. Elio Barone en Jos Hubens zien uiteraard wel graag volop ruimte voor het historisch varend erfgoed.

Rogier Gerritsen van OCW was in de Commissie Grote Projecten (30 juni jl.) volstrekt helder. Er zouden afspraken op papier staan die teveel oude roestige schepen langs de kade onmogelijk maken. Daar wordt uiteraard in het binnenvaartmuseum en bij de Leefwerf anders over gedacht. Wat ik daar vooral hoor is gemopper op het gebrek aan samenwerking vanuit de gemeente met belanghebbenden. Dat is een klacht die ik helaas vaker hoor. Zoals ik ook teveel en te vaak hoor dat de informatievoorziening vanuit de gemeente gebrekkig is. ‘De ambtenaren zitten boven op die informatie’, parafraseer ik de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dan maar. Het ministerie dat zo haar eigen ideeën heeft over de Wet openbaarheid van Bestuur (WOB). 

Dat leuren om informatie ondervind je ook als lokaal politicus. Steeds vaker moet je enorm achter informatie aanjagen en lijkt het erop dat het college van. B&W de actieve informatieplicht een wassen neus vindt. Nog even en we moeten er WOB-verzoeken voor doen. 

Ik ben benieuwd hoe de leden van Commissie Fysieke Leefomgeving vanavond oordelen over de plannen voor de tweede fase van de Leefwerf en indeling van het Wantij. Ik denk dat de nieuwe Dordtse ‘Goudkust’ wel een wat ruiger en rauwer industrieel ogend contrast verdient en dat de historische schepen van de Leefwerf daardoor eerder een verrijking van het gebied zijn dan dat het er afbreuk aan doet. De monumentale Biesboschhal, waar ooit prachtige stoere schepen gebouwd werden, verdient het om omgeven te zijn door varend erfgoed en Dordrecht verdient het dat er een blijvende herinnering is aan een belangrijk deel van haar rijke historie.Â