Jordi, Rob, Juan, Alex, Ricky en Merlijn op down the rabbit hole

Dordrecht is een bron van creativiteit voor wie de kansen ziet en wil benutten. Dat is wat we graag willen denken van onze stad, met haar reputatie als evenementenstad en kunstenaars broedplaats. Een groep Dordtenaren die er alles aan heeft gedaan dit waar te maken is inmiddels uitgewaaierd naar andere steden. Ik heb het over een stelletje puberende skaters, graffiti artiesten en dj’s die ondertussen allemaal volwassen kerels zijn  geworden.

Met dank aan: http://hilbertfotografie.nl

Het is een hechte vriendengroep die tijdens hun tiener jaren opgroeit in het centrum van Dordrecht. Sommigen woonden daar en anderen brachten er veel tijd door. De creativiteit en ondernemersgeest barst uit de aderen van deze jonge rebellen in het begin van deze eeuw. Omdat ze niet tevreden zijn over het aanbod voor zichzelf en hun leeftijdgenoten, verzinnen ze van alles om hun leven kleur te geven. Het skatepark wordt voor een grote groep van deze generatie een hotspot waar ze al rollend en graffiti spuitend tot steeds mooiere ideeën komen. Aangezien velen van hen ook een aardig plaatje kunnen draaien, besluiten ze om feestjes te gaan geven onder de naam Buitengewoon. Dat blijkt een succesverhaal te worden. De inmiddels met ´Het Gezelschap` succesvolle Diggy Rast fungeert daar regelmatig als host en hype man. De groep daagt elkaar uit en stimuleert elkaar om hun drang naar zelfstandigheid, en de wens hun eigen leven te regisseren uit te voeren. Ondertussen krijgen ze ook de leeftijd om te werken en dat gaan ze ook samen doen. De vader van één van hun, Andre Amaro is een creatieve duizendpoot die een nieuwe stijl van cateren op festivals en evenementen heeft ontwikkeld.

Merlijn en Andre Amaro op Lowlands

Door lekker eten d.m.v. show cooking te combineren met zeefdrukken, pottenbakken, gekke decors en muziek zijn ze de pioniers in de streetfood wereld, waar eten veel meer is dan alleen dat wat op je bord ligt. De groep vrienden gaan bij Amaro aan het werk op onder andere de Parade, Lowlands, Down the rabbit hole etc. De ene helpt in de keuken, de ander gaat zich bemoeien met de producties, weer een ander doet de afwas, de graffiti spuiters worden decor bouwers en opbouwen en afbreken doen ze met elkaar onder het genot van een biertje en af en toe een gek sigaretje. Dit gaat zo jaren door en ze ontwikkelen zich tot bekende figuren in de festival en evenementencatering. In onze stad blijven ze betrokken bij mooie feesten op onder andere het helaas veel te vroeg gesloten terrein van Yvo van der Vat ‘Kunstrand’,  Monument festival en zo zijn er nog wel wat dingen te noemen. Merlijn Amaro, de zoon van, is door zijn vader opgeleid. Hij blijkt naast een creatief beest ook een neus voor de keuken en het organiseren van evenementen te hebben. Een deel van de groep vrienden neemt ondertussen hun intrek in het Stroomhuis in Eindhoven. Dat is handig want Amaro creative industries opereert vanuit deze stad. Juan, Frans, Merlijn en Ricky verdwijnen op die manier een beetje uit de Dordtse scene al blijven ze wel regelmatig te vinden in het Dordtse nachtleven. Bart is ondertussen de liefde achterna gegaan naar Amersfoort, Rob blijft nog ff hangen In Dordt totdat hij afstudeert en ook vertrekt. Eerst Utrecht en later Amsterdam. Merlijn gaat steeds meer taken overnemen van zijn vader en een jaar of vijf geleden neemt hij het koksstokje over en wordt steeds meer de uitvoerende man. Omdat festivals nou eenmaal niet het hele jaar door zijn, verzinnen ze van alles om bezig te blijven. Zo maken ze een theatertour met de makers van de populaire Scandinavische serie Borgen.

foto: Noord Nederlands Toneel

In 2018 is het tijd om het reizende leven wat vastigheid te geven en opent Merlijn samen met Daniël Verschoor en Ruben Leufkens een permanent festival op de Keileweg in Rotterdam, Keile Cafe. Vrienden Jez, Alex en Tjarco gaan mee en maken decors, staan achter de bar of koken. Juan neemt de taak van Chef kok op zich ondersteund door o.a. Tim. Daar stopt de trein echter niet voor “de kleine generaal” zoals ik Merlijn gekscherend noem.

Het succesvolle Keile Café waar altijd iets te doen is

Vorig jaar werd hij door Sijmen Stronks gebeld van ´Kultlab´ of hij binnen tien dagen op het voor hem bekende Wildeburg festival terrein een food concept neer wilde zetten op Netl camping Kallumaan. Uiteraard draait hij hier zijn hand niet voor om en zijn goede vriend Frans Schnabel gaat hier met zijn vriendin Eliane de scepter zwaaien. Ondertussen is de tweede jaargang in volle gang en is het een komen en gaan van Dordts talent in de Flevopolder. Zwarte Lola komt er regelmatig plaatjes draaien, Alex Laman geeft free running les aan de kids en Mirjam van Oeveren van Qidynamic geeft samen met Ruben, Tai Chi, Qigong en Kung fu lessen aan kinderen en volwassenen, ik mag af en toe de vuurkeuken bemannen en Tjarco kwam dit weekend Pizza´s bakken (wat kan deze man niet).

Bron: Netl camping Kallumaan

Je zou haast zeggen dat  ze hiermee hun handen vol hebben, niets is minder waar. Vorige maand opende het drietal dat verantwoordelijk is voor Keile Café ook nog een prachtig restaurant genaamd Bitter in het M4H gebied in Rotterdam, waar maitre en tevens Dordtenaar Ricky Versluis na een aantal jaren bij twee Michelin sterren restaurant Tribeca, de leiding neemt. Op deze locatie hopen ze komende september ook Club Bit te openen. Helaas gingen de festivals dit jaar niet door omdat, tja wat moet ik daar nu nog over zeggen, maar de Dordtenaren zitten zeker niet stil.

Restaurant Bitter en Club BIT
Ricky Versluis in zijn prachtige restaurant Bitter

Mocht u zich afvragen waarom ik dit artikel nu schrijf, nou dat zal ik u vertellen. Op een enkeling na zijn alle talenten die in dit stuk zijn genoemd, niet meer woonachtig in onze stad. Wat nu als de mensen die nu zo luid spreken over een bruisende stad, iets meer moeite hadden gedaan om deze talenten voor onze stad te behouden, door ze kansen te bieden? Was Dordt dan nu wel dat felbegeerde Berlijn aan de Maas geweest?