Wat is het een genot om Sifan Hassan te zien lopen over de atletiekbaan. Ongenaakbaar, super geconcentreerd. Helemaal in haar element, deze vluchtelinge uit Ethiopië, deze vluchtelinge kreeg op 22 november 2013 de Nederlandse nationaliteit.

Sportminnend Nederland sloot haar in het hart. Daarmee is het Nederlanderschap van Sifan een succes. Al keek ze verbaasd toen één of andere sportverslaggever haar – ze was nog buiten adem van haar gouden race op de 5000 meter – vroeg of ze de Snollebollekes kende.

Hoe anders vergaat het asielzoekers of statushouders vaak. Eerst het eindeloze wachten in asielzoekerscentra, een fase waarin ze nauwelijks iets mogen ter voorbereiding op een eventuele verblijfsvergunning. Dan als de verblijfsvergunning is toegekend en ze van asielzoeker statushouder zijn geworden, op zoek naar een manier om hun draai te vinden in onze samenleving. En dat is vaak lastig.

Maar ook deze asielzoekers en statushouders hebben hun unieke talent en ze verdienen een warm welkom in onze samenleving. Met verschillende eetculturen als insteek draagt het project ‘Wortel schieten’ van Stichting Het Eetschap bij aan dat warme welkom en aan de integratie. Nieuwe Nederlanders en hier geboren en getogen Nederlanders trokken tijdens tien bijeenkomsten samen op, kookten voor elkaar en gingen samen aan tafel voor een fijne maaltijd en een mooi gesprek.

De ontwikkelde recepten en foto’s van het project wil ‘Wortel schieten’ onder andere in een mooie expositie (zie deze link) met heel Dordrecht delen. Vrijdag a.s. delen wij u het verhaal van fotograaf Kees Dijkman die deze ontmoetingen prachtig in beeld bracht.