DORDRECHT. De VVD heeft gisteren bij de Tweede Kamerverkiezingen in Dordrecht de meeste stemmen gehaald: 18,31%. De PVV werd de 2e partij met 15,68% van de stemmen en D66 is nummer drie geworden met 10,24% van de stemmen. Daarna volgen de SP (9,33%), het CDA (9,23%) en GroenLinks (9,14%). De PvdA haalde 5,64% van de stemmen in Dordrecht en de ChristenUnie 4,63%. De historische nederlaag voor de PvdA zet druk op de partijleiding. De landelijke opkomst komt uit op 80,8%.

Dordrecht volgt het landelijke beeld wat betreft het verlies van de regeringspartijen VVD en PvdA. Tevens is de VVD hier de grootste geworden, gevolgd door de PVV. Opmerkelijk is de binnenkomst van DENK met 4,3% en de hoge stijging van Groen Links naar 9,3%.

Opiniepeiler Prendid van Dordtenaar Marco van Schaardenburg legde de uitslag van acht opiniepeilers naast elkaar, waaronder EenVandaag, Nipo, Peilingwijzer en Ipsos. Ipsos komt daaruit als beste naar voren en wist 134 van de 150 zetels correct te voorspellen. Geen enkel peilingbureau wist het aantal zetels van de VVD goed te voorspellen. Ipsos zat met de voorspelde 29 zetels het dichts bij de behaalde 33 zetels. Prendid zelf zat er 30 zetels naast, net als EenVandaag. Bij Prendid doen mensen voorspellingen over toekomstige gebeurtenissen, waaruit Prendid een gemiddelde berekent. Aan de peiling van Prendid deden 261 mensen mee.