Kunstwerk Trudy Kunkeler (foto: Gertjan Kleinpaste)

Aan de Hugo de Grootlaan staat een kunstwerk van Trudy Kunkeler. Het zijn vijf stapels boeken (keramiek) die Hugo de Groot met pijn in het hart achterliet toen hij in zijn boekenkist Slot Loevestein ontvluchtte. Dat verhaal inspireerde deze kunstenares. Het inspireert via078 aan een aantal Dordtenaren te vragen welk boek zij juist meenemen in de vakantieperiode en welke boekentips zij voor de bezoekers van ‘Via078’ hebben.

Deze vijfde aflevering van ‘Wat lees jij deze zomer?’ licht ik een tipje van de sluier op over mijn eigen leesgedrag en leesvoorkeuren. Wekelijks loop ik bij Gerrit-Jan Kruidenier binnen. Hij kent mijn voorkeuren en het is aangenaam met hem over boeken en over Nederlandse literatuur te praten. ik kom er eigenlijk nooit zonder een paar nieuwe aanwinsten naar buiten.

Sinds januari van dit jaar werk ik als leraar Nederlands in het voortgezet onderwijs. Mijn leesgedrag de afgelopen maanden kenmerkte zich door een zoektocht naar literatuur en boeken die jongeren kunnen boeien, maar die hen ook iets meegeven over literatuurgeschiedenis. De Graphic novel ‘Max Havelaar’ is een aanrader. Ik verbond dat in de les met het actuele thema over ‘klokkenluiders’. Van den vos Reynaerde is er in een heel toegankelijke bewerking van Koos Meinderts. Met Harrie Jekkers verantwoordelijk voor het iconische ‘O, o, Den Haag’. Verder las ik onlangs ‘Bint’ van Bordewijk en herlas ik recent werk van Willem Elsschot, pseudoniem van reclameman Alphons de Ridder. Opgepast lieve leerlingen, Elsschot en Bordewijk worden in 2023/2024 lesstof.

Deze zomer wordt het in ieder geval ‘Geraffineerd Dordrecht’, om meer te lezen over de wat donkerder bladzijden uit de Dordtse geschiedenis. Frits van Oostrom ligt op me te wachten. Hij schreef ‘De Reynaert’, Leven met een middeleeuws meesterwerk’. Al sinds mijn middelbare schooltijd heb ik een fascinatie voor ‘Van den vos Reynaerde’. Mag ik iedereen de editie in ‘rap’ aanraden? Charlie May, ‘Reynaert de vos gerapt’. Ook op YouTube. Derde tip voor geïnteresseerden is het boek ‘Onbehagen’ van Paul Verhaeghe. Deze aimabele Vlaming, ik ontmoette hem ooit in Breda waar hij op mijn verzoek een lezing verzorgde, schreef eerder onder andere de boeken ‘Identiteit’ en ‘autoriteit’. ‘Onbehagen’ gaat volgens de achterflap over: “Een doordachte en felle aanklacht tegen de rat-race die wij ons leven noemen.” Zijn analyses over onze samenleving zijn scherp en indrukwekkend. Een laatste tip: ‘Om de gunst van het volk’ van Motell Rijnen. Een politieke roman waarin een ultra rechtse partij de verkiezingen wint. Motell Rijnen ken ik nog uit de tijd dat ik met hem in het bestuur van de Volksuniversiteit Breda zat. Hij was ook ooit te gast in Via Cultura Weekendmagazine. 

Mijn favoriet die ik in deze rubriek met jullie deel is Kader Abdollah. Al sinds ik ‘Het huis van de moskee’ las, ben ik fan. ‘De boodschapper‘, ‘De koran’ (een vertaling), ‘De Koning’. Ik zeg: “lezen!” Kader Abdollah was een tijdje geleden in Dordrecht. Hij hield een lezing in ‘t Hof. Erudiet, aimabel, zijn woorden prachtig kiezend. Ik kocht toen “Wat je zoekt, zoekt jou”. Het zou warempel een zin van Jan Eijkelboom kunnen zijn. ‘Wat je zoekt, zoekt jou’ gaat over de Perzische dichter Rumi (1207-1273). Pak je dat boek vast; je legt het pas weer weg nadat je de laatste bladzijde met een zucht hebt omgeslagen.