Vandaag was de opening van de nieuwe expositie in de galerie van Wilma Geerts. Ik mocht er het openingspraatje verzorgen. Een hele eer natuurlijk. Dit is wat ik heb gezegd:

“Dames en heren,

We staan in één van de kleinere gallery’s in Dordrecht. Klein maar fijn. Al vijf jaar haalt Wilma Geerts de crême de la crême van de Nederlandse portretkunst naar Dordrecht. U heeft allemaal het voorrecht omringd door werk van de grootste portretschilders uit ons land te werken aan uw zeker niet onverdienstelijke portretten.

Er is overigens ongelooflijk hard gewerkt om deze ruimte op tijd weer helemaal op orde te hebben. Er vond een verbouwinkje plaats. Alles zit opnieuw strak in de lak. De muren zijn opnieuw gesausd.

Dat Wilma zelf ook niet onaardig portretteert, weten we natuurlijk. In Sterren op het doek legde zij volkszangeres Corry Konings vast op het haar zo kenmerkende ovale doek. Corry was er terecht van onder de indruk.
Één van mijn favorieten is overigens haar portret van de jonge, buitengewoon creatieve architect Nicky van der Kooij, dat zij maakte voor een prachtige expositie in Pictura met portretten van ‘gewone Dordtenaren’.

Vandaag openen wij ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van deze prachtige Gallery een expositie met uw werk. Het werk van cursisten van Wilma Geerts. Een betere jubileum expositie kan ik mij nauwelijks voorstellen. Eerlijk gezegd; het hoort juist bij deze expositie storm te lopen. Want wat heeft u allemaal prachtig leren portretschilderen.

Via een haarlok, één oog, een neus, een mond. Met heel precies en heel goed kijken naar het onderwerp van uw portret. Zou u met echte modellen werken; ze zouden verlegen worden van zoveel geconcentreerd gerichte blikken naar hen en naar alle aandacht.

Dat goed leren kijken, kenmerkt Wilma sowieso. Zelf kijkt ze naar wat iedere leerling kan, observeert ze en geeft ze op het juiste moment op maat de subtiele aanwijzingen waarmee de cursist verder kan.

Heel Dordrecht mag het resultaat van uw werk, uw inzet tijdens de lessen komen bewonderen. Eerlijk gezegd – ik had gisteren een sneak preview – ik raad het iedereen aan.

Ik feliciteer Wilma Geerts, die ik beschouw als een dierbare vriendin, met het vijfjarig bestaan van haar Gallery. Ik feliciteer u allemaal met deze expositie en met het prachtige resultaat van uw inzet en werk en uw fantastische ontwikkeling bij de cursussen van Wilma. Chapeau! En naar ik aanneem proost! TIME TO SHINE!”