(screenshot)
Tekst en interview John Peters. Foto en video: Ilse Schrier

Wanneer ik op zoek naar de Verborgen Parel op het Damplein in Dubbeldam een “e-Wheels-shuttle“ zie stoppen grijp ik mijn kans om de bestuurder aan te spreken. Stichting e-Wheels verzorgt personenvervoer op maat in Sterrenburg, Dubbeldam, Stadspolders, Crabbehof, Wielwijk en Zuidhoven. Een uniek project dat in een grote vraag voorziet.

Mathy Savelkouls vindt het leuk om mee te doen, maar zegt erbij dat hij wel zo weer weg moet om de volgende klanten op te halen. “Mensen rekenen tenslotte op je”. Hij neemt zijn taak duidelijk serieus. Mathy is een van de vele vrijwilligere chauffeurs bij e-Wheels. Hij rijdt iedere woensdagochtend met een van zeven elektrische shuttles door voornamelijk Sterrenburg en Dubbeldam. Hij brengt mensen, voornamelijk ouderen of mensen met een handicap, van hun privéadres naar de supermarkt, de fysiotherapie, de huisarts of naar het ziekenhuis en hij haalt ze ook weer op. Mathy is met pensioen en heeft tijd over. Hij heeft altijd een leuke baan gehad en is tevreden. Dit vindt hij een leuke manier om iets terug te doen voor de maatschappij. Iets terug doen vindt hij belangrijk.

Als chauffeur ziet hij veel mensen en dat maakt het werk leuk. Hij bouwt een relatie op met de mensen die hij vervoert en luistert naar hun verhalen. Op zijn woensdagochtend ziet hij vaak dezelfde mensen. Ze herkennen jou en jij herkent hen. Mensen rekenen erop dat jij hen op komt halen en zijn teleurgesteld wanneer er een andere chauffeur komt. Wanneer hij invalt voor een andere chauffeur hoort hij precies hetzelfde. Dan vragen mensen ook naar hun reguliere chauffeur. Dat voelt vertrouwd.

De vrijwilligers bij e-Wheels zijn een clubje. “Het is even wennen”, zegt Mathy, “want het zijn allermaal vrijwilligers”. “Je moet ze even leren kennen, maar intussen voelt het een beetje als familie”. Ze doen met het cluppie met regelmaat iets gezelligs samen. Vaak met een hapje of een drankje. Zo krijgt hij ook nog iets terug voor zijn goede inzet. Zo zie je maar weer dat vrijwilligerswerk altijd iets oplevert. In dit geval een extra familie. Na het interview scheurt Mathy weg naar zijn volgende klant. Hij vindt het leuk om te rijden en dat is te zien. Alsof hij Max Verstappen is rijdt hij met zijn witte bolide handig tussen de winkelende Dubbeldammers en de stoepraden door over de verkeersdrempels weg in de richting van Sterrenburg.

Van 15 september t/m 4 november vindt in de wijken van Dordrecht de zoektocht plaats naar “de verborgen parel”. I.h.k.v. 800 jaar stad is het Platform Tegen Armoede Drechtsteden i.s.m. Via Cultura op zoek naar mensen die iets doen voor anderen, maar daar nooit aandacht voor vragen of krijgen. Op 8 middagen gaan Ilse Schrier en John Peters op safari in de Dordtse wijken. De safari’s kennen bewust geen scenario. De route is onbekend en alle ontmoetingen zijn spontaan. Van de safari’s wordt per keer een beeldverslag gemaakt met een portret van de gevonden “Parels”, dat wekelijks verschijnt op social media. O.a. op www.via078.nl en www.platformtegenarmoede.nl.