Burgers en gemeente: Het Knelt. Aan beide kanten

De pandemie zal de functie van de dienstverlenende gebouwen definitief veranderen. Vraag naar Publiekszaken en kantoorruimte slinkt. Dit zal enorme impact hebben op de functie, inrichting en mogelijk ook op de benodigde hoeveelheid vierkante meters van Huis van Stad en Regio. Want thuiswerken is een blijvertje.

De bouw van Huis van Stad en Regio lijkt nog ver weg, maar daar moet nu al over nagedacht worden. Dit houdt voor de gemeente in dat er een cultuuromslag nodig is. De coronacrisis is een wake-up-call.

Maar hoe pakt dat in de praktijk uit? Gaan door de bestuurlijke koppigheid de bestuurlijke opschalingen gewoon door? Zal gemeente Dordrecht op basis van nieuwe inzichten de plannen aanpassen? Welke functie heeft een gemeentegebouw eigenlijk nog? Burgers wensen de gemeentelijke dienstverlening niet alleen aan de balie te ontvangen, maar steeds meer ook digitaal en aan de keukentafel. Corona zet mij aan het denken, maar de vragen zijn fundamenteler.

Gemeentelijk vastgoed, gekocht onder voorbehoud

Het rammelt en ontbreekt aan toekomstvisie. In een tijd van financiële krapte en daar bovenop een naderende recessie, legt de gemeente nog steeds veel geld neer voor aankoop oude gebouwen. Het is toch een beetje gek dat de gemeente afwil van gebouwen als Berckepoort en Biesboschhal waarvoor burgerinitiatieven klaarliggen zoals een onderwijsvernieuwend concept met makerspace met een levensbestendige gebruiksfunctie en juist nu nieuwe gebouwen aankoopt.

Thuiswerken is het mantra in deze coronatijd. Met corona ervaar ik opeens de voordelen van het tijd-, plaats en onafhankelijk werken, maar zie ik ook dat er nog heel wat moet gebeuren willen we de omslag tot een succes maken.