DORDRECHT. In het jeugddorp in Dordrecht, tussen de verschillende scoutinggroepen, ontstaat een voedselbos. Daarvoor gaan we ruimte maken op het terrein. Een aantal bomen moeten gesnoeid worden en groepen van struiken mogen er uit. Dan komt er ruimte voor bessenstruiken, fruitbomen, notenbomen en verschillende soorten groenten. Er staan ook bomen die helemaal verwijderd moeten worden vanwege ziekte.

Op de vrijdag gaan we in twee dagdelen aan de slag. Voor de mensen die het leuk vinden om met zagen en snoeischaren te werken zagen we takken af en struiken om. We snoeien struiken om zo ruimte te maken voor voedselstruiken. Daarna brengen we alle resten naar het verenigingsgebouw en maken mooie stapels ervan.

Met kinderen gaan we schijven boom beschilderen, als dienblad of kaarsenstandaard. Je mag je eigen schijf meenemen, maar je mag ook achterlaten. De schijven worden dan later als cadeau meegegeven met mensen die vrijwillig komen meehelpen.

Uiteraard letten we goed op de veiligheid en geven we eerst een instructie voor veilig werken met zagen en snoeischaren.

Deze klus is ook geschikt voor mensen die geen vast werk meer hebben of denken aan andere manieren van leven. Jullie kunnen kennismaken met voedselbossen en permacultuur als andere manier van het benutten van grond.

Een stuk van het te ontwikkelen voedsel bos is klaar voor bewerking en beplanting. Meer volwassen weten van het voedselbos en ook kinderen zien de mogelijkheden van het nieuwe voedselbos en hoe goed het is om buiten tussen bomen en met planten te leven.