Foto: Gertjan Kleinpaste

We stevenen af op de landelijke verkiezingen. Al wil de campagne nog niet echt op stoom komen. Echt spannend lijkt het dan ook niet te worden. Premier Mark Rutte ligt een straatlengte voor op de concurrentie en zal vrijwel zeker ook het volgende kabinet leiden. De enig relevante vraag lijkt te zijn of ‘Rutte IV’ over rechts of over links op de winkel gaat passen.

Om de kiezers gunstig te stemmen, beloven de kopstukken van de gevestigde politieke partijen ons allemaal gouden bergen. Zou je hen de kans en de ruimte geven, dan zou Nederland een ongelooflijk gaaf land zijn. Ik vraag mij werkelijk af waarom ze al hun dromen over dat aardse paradijs nog niet hebben weten te realiseren en waarom hun dromen zo vaak onze nachtmerries zijn.

In Papendrecht groeien de bomen inmiddels niet meer tot in de hemel en bleken de gouden bergen grote bulten zand in de winterzon te zijn. Het college daar kondigt drastische bezuinigingen aan, waaraan de beeldenroute langs de rivier, de bibliotheek en de welzijnsorganisatie de eerste slachtoffers lijken te zijn. De gemeente gaat zich louter op haar kerntaken richten. Wie nu denkt dat één van die kerntaken is het welbevinden van alle Papendrechters te bevorderen komt bedrogen uit.

Uit het recente verleden herinner ik mij dat ook bij theater De Willem twijfel bestond over de hoogte van de gemeentelijke bijdrage in de nabije toekomst en ook de lokale omroep, RTV Papendrecht, lijkt de dans niet te ontspringen.

Vrijdagochtend in Via Cultura Weekendmagazine ontvang ik Bas den Hartog, de voorzitter van de stichting die zich met ziel en zaligheid inzet voor die fraaie beeldenroute langs het water. “De kade lijkt verdacht veel op de rand van de afgrond”, twitterde ik afgelopen week al. Het kan vriezen; het kan dooien in de Papendrechtse politiek. Ik ben benieuwd wat Den Hartog erover zegt.

De tweede helft van Weekend Magazine van 19 februari a.s. spreek ik met Harry Wagemakers. Het derde interview uit de serie van vijf met partijen die nu nog niet in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd en die hopen dat dit na 17 maart 2021 verandert. Wagemakers, geen onbekende in de Dordtse politiek, staat op de lijst van Code Oranje. Hoe zou hij over gouden bergen denken?