Foto: Gertjan Kleinpaste
Ik maakte afgelopen weekend een opmerking over de GO-scooters. Ik stak m’n ergernis over de wijze waarop sommige gebruikers deze groene elektrische scootertjes parkeren niet onder stoelen of banken. Ik noemde deze deelscooters een nutteloze toevoeging aan het brede palet van mobiliteitsmogelijkheden.
Het kwam mij op een terechte reprimande van Mignon Nusteling te staan. Die meldde mij dat jongeren met een klimaatdepressie of gebruikers met een fysieke beperking er echt anders over denken.
Zoals viagra, een pilletje bedoeld om een hartkwaal te verhelpen, een nieuwe doelgroep vond, is er voor de GO-scooter ook een andere doelgroep ontstaan dan wat er oorspronkelijk mee werd beoogd. Hou me ten goede, prima hoor als er ondernemers zijn die de deeleconomie populair weten te maken en scooters en inmiddels zelfs auto’s inzetten om van A naar B te komen.
Het plan was niet jongeren met een klimaatdepressie uit de bus of van de fiets te jagen. Het doel was automobilisten ertoe te verleiden onze binnenstad niet met een auto maar op een deelscooter te bezoeken. Dat plan lijkt mij te hebben gefaald. Al moet er volgens onze mobiliteitswethouder Rik van der Linden nog een evaluatie plaatsvinden.
Wat de klimaatdepressies betreft. Mijn generatie en de generatie van mijn ouders hebben de huidige generatie helaas een behoorlijke klimaatuitdaging in de mik geschoven. We weten immers al sinds 1972 (rapport Club van Rome) dat het roer radicaal om moet. We hebben generaties achtereen getreuzeld en getalmd. Verzuimd maatregelen te nemen om het tij te keren. Dat dan de somberheid toeslaat, snap ik. Ik behoor tot een generatie die begin Jaren ‘80 in de economische malaise van destijds en met de gure wind van de koude oorlog die over het continent ging het doemdenken zo’n beetje heeft uitgevonden.
Met een nieuwe oorlog op het Europese continent, woningnood, torenhoge inflatie, een economie die volledig werd besmet met corona ligt er veel te veel op het bordje van de millenials. Gelukkig kunnen ze die zorgwekkende werkelijkheid af-en-toe op hun GO-scooter ontvluchten. Maar zet dat ding dan wel een beetje ordentelijk weg. Zodat scootmobiels, jonge ouders met kinderwagens en mopperende oude witte mannen nog fijn over de stoep kunnen.