,,De tijd is rijp voor een andere manier van voedsel produceren. Met de klassieke landbouw put je de grond uit. We weten haast niet meer dat het ook veel natuurlijker kan. Kinderen denken dat de aardbeien bij Albert Heijn groeien."

DORDRECHT. In Jeugddorp, op het Eiland van Dordrecht tussen de N3 en het Wantijpark, ligt over een paar jaar het grootste voedselbos van Nederland. In het voedselbos kan je van alles plukken dat je kunt eten: fruit, noten enzovoorts. Bomen met eetbare blaadjes, bessenstruiken, klimplanten, kleine plantjes, knolgewassen.

Op een gebied van 550 bij 200 meter kan straks daslook, tamme kastanjes en kleefkruid worden geoogst. Stichting BuitenZinnig bereidt de komst van dit voedselbos met hoogteverschillen, vijvers en rolstoeltoegang voor. Het bos wordt om de scouts van Jeugddorp met hun padvindersgebouwen heen gebouwd.

De vergunningaanvraag voor het voedselbos ligt nog bij de gemeente. Wethouder Rik van der Linden (jeugd, milieu en duurzaamheid): ,,We zijn enthousiast en zien mooie kansen om de activiteiten die al op Jeugddorp plaatsvinden te koppelen aan het voedselbos. Daarmee komt de jeugd in aanraking met de herkomst van ons voedsel en het werk dat daarbij hoort. Dit maatschappelijk rendement vinden we heel belangrijk bij stadslandbouw-initiatieven.”

Dat maatschappelijk aspect is essentieel. De stichting wil sociaal zwakkeren en mensen zonder werk activiteiten aan gaan bieden zoals stageplekken, werkervaringsplaatsen, workshops.

Het gaat om veel geld, want zo’n voedselbos mag dan vanzelf groeien, het moet wel worden aangelegd. BuitenZinnig wil nog dit jaar beginnen met 1 hectare en schat daarvoor 100.000 euro nodig te hebben. Fasegewijs wordt dan binnen een paar jaar het hele gebied beplant. En dan gaat het om in totaal 1,1 miljoen euro.