Judikje Kiers tijdens 'De kunst van het terugkijken' (foto: Gertjan Kleinpaste)

Donderdagmiddag 28 april nam Dordrecht afscheid van Peter Schoon. Eenentwintig jaar de directeur van het Dordt museum, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een toonaangevend stadsmuseum. Ook het Huis van Gijn en het Hof van Nederland zijn onderdeel van de museumorganisatie. De middag werd gevuld een aantal boeiende speeches over de betekenis die hij heeft gehad voor de kunstwereld. Met prachtige optredens van Joia en Nicci Nova. De Nederlandse bewerking van ‘Both Sides now’ van Joni Mitchell van Joia was prachtig; ‘Laat me van Ramses Shaffy – is dat het lijflied van Peter Schoon? – door Nicci Nova was ook een genot voor het oor.

De sprekers staken de loftrompet. In een door oud-burgemeester Arno Brok met vaart en humor aan elkaar gepraat programma hoorden we onder andere Judikje Kiers (directeur Amsterdams Museum en oud-studiegenoot van Peter Schoon), Ina van Zyl (beeldend kunstenaar) en Fusien Bijl de Vroe (directeur vereniging Rembrandt). Vooral Kiers en Van Zyl vertelden beeldend en sprankelend. Ina van Zyl gaf een prachtig mini-college ‘kijken naar kunst’.

Peter Schoon kreeg zoveel veren in z’n….. dat hij nauwelijks nog kon zitten. De loftuitingen zijn overigens volkomen terecht, want Peter Schoon heeft van een vrij onopvallend gemeentelijk museum een museum gemaakt dat zich kan meten met toonaangevende musea in grote steden. Het Dordts museum in in de kunstwereld een begrip en Peter Schoon heeft met zijn complete team echt geweldig mooie exposities weten te realiseren. Op dit moment nog Aelbert Cuyp. maar eerder natuurlijk al de kunstcollectie van Willen II, Aart Schouman, Jongkind & Vrienden en Willem Bastiaan Tholen.

Onder zijn leiding werd de vaste collectie uitgebreid en van groter betekenis. Het was dan ook mooi dat burgemeester Kolff aan het einde van het programma Peter Schoon verraste met het ereburgerschap van de stad Dordrecht. Een titel die niet aan veel mensen wordt toegekend.