Kunstwerk van Trudy Kunkeler aan de Hugo de Grootlaan (foto: Gertjan Kleinpaste).

Aan de Hugo de Grootlaan staat een kunstwerk van Trudy Kunkeler. Het zijn vijf stapels boeken (keramiek) die Hugo de Groot met pijn in het hart achterliet toen hij in zijn boekenkist Slot Loevestein ontvluchtte. Dat verhaal inspireerde deze kunstenares. Het inspireert via078 aan een aantal Dordtenaren te vragen welk boek zij juist meenemen in de vakantieperiode en welke boekentips zij voor de bezoekers van ‘Via078’ hebben.

Van Jennifer Evenhuis zie ik soms een glimp op de televisie. Al zit ik niet vaak voor de kijkbuis. Ze was een vaste waarde in ‘Kunstmin Live‘ van Kees Thies en Marjolein Meijers. Komend seizoen komen zij met een nieuw format. Stiekem hoop ik dat Jennifer daarin weer meedoet.

Zij mailt ‘via078’ over het boek dat zeker in haar bagage zal zitten: “We hebben het over je gehad” van Stéphanie Hoogenberk. Ik heb er zo’n zin in om het te lezen, maar ik bewaar het voor de vakantie. De extra tip is om ook naar haar podcast “De Shitshow” te gaan luisteren. Die maakt ze samen maakt met Janneke van der Horst.

De volgers van deze zomerrubriek raadt zij aan om ‘De Cirkel’ van Dave Eggers te gaan lezen. Dat vond Jennifer heel goed, maar ook verontrustend. Het leest als een trein maar gaat ook ergens over. “De Cirkel is een intelligente, scherpe en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.”, valt over dit boek te lezen op internet. Al kopen jullie natuurlijk liefst gewoon jullie boeken bij één van de Dordtse boekwinkels.

“Op dit moment”, zo sloot Jennifer haar e-mail aan ons af, “zit ik vol in de bewondering voor Stella Bergsma. Haar poëziebundel ‘Meesterwerk voor de prullenbak’ is zo sterk! De noodzaak en humor spat van de pagina’s, ze gebruikt en bedenkt zulke mooie woorden! Het is een viering van het mens zijn. Tijdens haar optreden op haar boekpresentatie heb ik gehuild.” Stella Bergsma’s werk is sowieso een absolute aanrader. Beluister ook op Spotify ‘Ad Over de liefde’ waarin Stella te gast was. En volg op Twitter ‘EinsteinBarbie’ of volg haar op Insta.
Stella Bergsma is een prachtmens dat geen blad voor de mond neemt.