De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgarije. In totaal is er plek voor zes artistieke Dordtenaren op een expositie in de stad waar Dordrecht een stedenband mee onderhoudt.

Beeldende kunst, theater en muziek, film en literatuur strekken over grenzen. De stichting Dordrecht-Varna is gevraagd door de gemeente Varna in Bulgarije om 6 Dordtse kunstenaars te selecteren voor een expositie in de “Boris Georgiev Art Gallery” in Varna van 19 juni tot 10 juli 2024.

“Boris Georgiev” is het gemeentelijk museum voor moderne en contemporary art in Varna. Alle vormen van kunst zijn welkom. Van de kunstenaars wordt wel verwacht dat ze meereizen naar Varna van maandag 17 t/m vrijdag 21 juni en dat ze actief betrokken zijn bij de voorbereiding en de inrichting van de expositie.

Een stedenband is een soort vriendschap tussen gemeenten. Doel is kennis en cultuur met elkaar uit te wisselen. Regelmatig gaan delegaties bij elkaar op bezoek. Varna is niet de enige stad waarmee Dordrecht een stedenband heeft. Dordt is ook verbonden met Bamenda (in Kameroen), Dordrecht (in Zuid-Afrika), Recklinghausen (in Duitsland) en Hastings (in Engeland). Varna, haar inwoners en de overheid, zijn sinds de val van het communisme eind jaren ’80, nadrukkelijk gericht op het Westen. Hierbij zijn zij niet alleen geïnteresseerd in de luxere levensstandaard van de West-Europese landen. Ook democratisch bestuur, de aanpak van criminaliteit en drugs, onderwijsmethoden en zorg zijn onderwerpen die de aandacht trekken. ‘Best practices’ nemen zij graag over. Andersom hebben zij ook ‘best practices’ waar wij weer van kunnen leren.

KIJK HIER DE VIDEO (via Smart TV, smartphone, tablet of laptop)