“Vind je het wat om columns te schrijven over de krochten van het betaalde voetbal?”
Het woord ‘krocht’ spreekt tot de verbeelding, het is een lekker smerig woord wanneer je het met een harde ‘g’ uitspreekt. Net alsof je van plan bent om een dikke fluim te lanceren. Krochten hebben geen positief imago. Mijn club ook niet, tenzij je van krochten houdt en misschien hou ik daarom zo van FC Dordrecht. We worden steevast één van de lelijke eendjes genoemd, we hebben een begroting van een amateurclub en het stadion zucht soms harder dan een gemiddelde supporter. Wat is er nou niet leuk aan deze club?

Dus ja, ik wilde graag columns schrijven over het stukje betaalde voetbal waar aan het eind van de tunnel doorgaans een andere tunnel volgt. Omdat, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, er niks mooiers is dan door die tunnels te ploeteren. Soms is er even lucht, een streepje licht waardoor er een euforisch gevoel door je lijf stroomt. Het zal geen toeval zijn dat zowel voetballers als junkies alleen maar willen scoren. Altijd op zoek naar de ultieme kick.
Supporters uit de krochten kennen alleen het gemis aan prijzen, niet de leegte van alles al hebben. Elk seizoen is er altijd weer die hoop op een periodetitel, het linkerrijtje en misschien komen we dit keer een ronde verder in de beker.
Soms is er een seizoen dat bijna alles lukt, nog niet eens zo lang geleden leidde dat tot promotie naar de eredivisie. Natuurlijk was ik blij maar tegelijkertijd was ik ook een beetje verward, er scheen wel heel veel licht in de tunnel en wat deden al die mensen in ‘mijn’ krocht?
Gelukkig liep het met een sisser af en mislukte het volgende seizoen bijna alles, zodat we weer blij waren met een doelpunt ook al scoorde de tegenstander er minimaal eentje meer. 

De kelder van het betaalde voetbal is donker, nat en koud, er zal geen voetballer of supporter zijn die de ambitie heeft om in de kelder te blijven. Het is tegelijkertijd ook een plek waar veel over valt te vertellen omdat de weg naar boven zo eindeloos lang kan zijn. Een route langs alle hoogte- en dieptepunten in het leven van een voetbalsupporter, volgt u mij maar!

www.staantribune.nl