Foto: Gertjan Kleinpaste

Ambitieus. Eindelijk een masterplan dat iets visionairs heeft. Wat? De spoorzone. Het gerenommeerde architectenbureau Mecanoo ontwikkelde een plan dat de Weeskinderendijk, het Maasterras en de Burgemeester de Raadtsingel omvat en de omgeving die daar zoal bij hoort. Inclusief wat van die heerlijke urban spots, waarvan ik dan maar hoop dat ze de vernieuwingsdrift doorstaan.

Een plan dat een voorschot neemt op de toekomst en pakweg twintig jaar nodig heeft om van idee naar werkelijkheid te groeien. De entree van Dordrecht gezien vanuit de trein uit Rotterdam, of vanaf de A16 over de Dokweg – de Dordtse mijl – richting Spuiboulevard wordt iconisch. Bij ‘Spuiboulevard’ denk ik overigens altijd aan die ene fraaie zin van Willem Wilmink: “dwars door het uitgeteerde hart, loopt nu de kale boulevart” – uit het gedicht Textielstad (Enschede). Het komt een beetje, doordat ik onze boulevard een weg van niets naar nergens vind. En omdat het stadsbestuur het spoor volledig bijster leek te zijn toen de Grote Markt, de Sarisgang, het Bagijnhof, de Spuiboulevard en delen van de 19e eeuwse schil de huidige ruimtelijke indeling kregen.

De Burgemeester De Raadtsingel is als doorgaande weg in de spitsuren altijd druk. Dat is als de plannen doorgaan en zijn gerealiseerd geen doorgaande weg meer, want Mecanoo trekt het Weizigtpark de sporen over en Dordrecht CS is straks het groenste station van Nederland. De Stationsweg wordt een ‘groene loper’ de binnenstad in.

Donderdag 4 februari van 20.00 tot 22.00 uur is het weer tijd voor dat wekelijkse feest van twee uren via Cultura Live. Ik mag uw ‘presentator van dienst’ zijn en we praten twee uren over stedenbouw en stadsontwikkeling. Armand Paardekooper van Mecanoo zal daarbij uitgebreid over het plan voor de Spoorzone vertellen. Ik daag iedereen die dit leest graag uit zijn of haar vragen aan Via Cultura door te geven. Moet de toren van de Grote Kerk bijvoorbeeld echt de maat der dingen zijn? Wordt er wel voldoende natuurinclusief gebouwd? Deugt de entree van ons centrum? Wat is nu eigenlijk echt ons centrum; de historische binnenstad of het kernwinkelgebied? Heb je vragen dan kan dat donderdagavond in de Livestream; het kan ook door mij van tevoren een berichtje te sturen. Ik ben namelijk heel benieuwd of je net zo warm loopt voor deze plannen als de meeste lokale politici die ik er tot dusverre over hoorde. Zelf heb ik al eens gezegd dat ik geen ‘Manhatten aan de Maas’ hoef, maar iets meer lef en ambitie zou welkom zijn. Ik ben benieuwd of Mecanoo in jullie ogen precies de juiste toon trof.